Különleges élmények Piszkéstetőn

Már nem csak kívülről csodálhatjuk a csillagvizsgálót!

Szerző:
DBS
www.konkoly.hu
Fotó:
Hörpölin
Kuli Zoltán
2013. augusztus 14.

Már nem csak kívülről csodálhatjuk a csillagvizsgálót!

Kitárta kapuit a nagyközönség előtt az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának piszkéstetői obszervatóriuma. A hazai megfigyelő csillagászat egyik központja, így a Mátrában túrázók különleges, valóban földöntúli élményeket is kínáló célpontja lett.

 

 

TÚRAÚTVONAL AZ OBSZERVATÓRIUMHOZ

oGalyatetőről, Mátraalmásról és Mátraszentimréről is könnyedén elérhető Piszkéstető, amely az Országos Kéktúra útvonalán fekszik. Mi Mátraszentistvánról javasolunk most egy remek túraútvonalat.

 

A település központjából a Petőfi Sándor utcán kapaszkodunk tovább, ezen a keskeny aszfaltcsíkon érjük el az országutat. Keresztezzük, majd a túlsó oldalán folytatódik az emelkedő. Hamarosan ismét házak közé érkezünk, most már Mátraszentlászlón járunk.

 

Jobbra ráfordulunk a Kossuth Lajos utcára, ezen érjük el a falu felvégén a buszforduló terecskéjét. Átvágunk rajta, tovább ballagunk az úton, de talán száz lépés után jobbra letérünk róla egy földútra.

 

Fás, ligetes területen folytatódik a hegymászás, megkerülünk egy sorompót, átvágunk egy sípályán, majd nagyjából ezer lépés után a gyalogúttól jobbra egy is tisztás nyílik. Érdemes kisétálni oda, mert nagyon szép kilátás nyílik onnan nyugat felé, tiszta idő esetén a Tepke-gerinc is feltűnik a távolban.

 

Folytatva az utunkat az emelkedés csak nem akar véget érni, még mindig felfelé vezet az utunk! Elhaladunk a Piszkés-kút foglalata mellett, elérjük az erdőt, egy középfeszültségű távvezeték nyiladékában vezet a gyalogút, mellettünk balról kerítés húzódik. Egy végső kapaszkodóval elérjük a gerincet, a kerítésen egy kapu nyílik, mellette tábla jelzi, hogy ez a Piszkéstetői Csillagvizsgáló bejárata.

Az "Ég és Föld vonzásában - a természet titkai" címmel indított kétéves tudományos ismeretterjesztő projekt célja, hogy széles körben mutassa be a csillagászati és természettudományos eredményeket az érdeklődő közönségnek.

 

A látogatók megismerkedhetnek az objektum történetével, számos programot szerveznek és rendszeresen fogadnak diák- valamint turistacsoportokat is.


Hetente öt alkalommal ingyenesen, a délutáni órákban csillagászok kalauzolják az érdeklődőket, bemutatják tevékenységüket, eredményeiket és az obszervatórium jelenlegi négy teleszkópját. Ezek közül a fő attrakció a két legnagyobb: a 60 centiméteres átmérőjű Schmidt-, illetve az egy méter átmérőjű tükrös teleszkóp. Ez hazánk legnagyobb csillagászati műszere, amelyet a látogatók szemügyre vehetnek.

 

Szeptemberben pedig Galyatetőn, országos csillagászati konferenciát tartanak. Erre kutatókat, a felsőoktatási intézmények illetékes szaktanárait és diákokat hívnak meg. Céljuk, hogy párbeszédet folytassanak az aktuális tudományos kérdésekről, eredményekről és a jövőről. Fontosnak tartják, hogy ezeket az információkat diákok minél jobban megismerhessék.

 

A zárt területen négy objektum foglal helyet, egyik a csillagvizsgáló lakóépülete, a másik három pedig a távcsöveké, a legmagasabban közülük a Cassegrain távcső található, 945 méteren. A legnagyobb kupola az intézmény főműszerének, a Schmidt-rendszerű távcsőnek a kupolája, amit a Mátra több pontjáról látni lehet.

 

A főépülettől északkeletre egy 1989-ben állított napóra áll egy oszlopon, ekvatoriális, árnyékvetője pólusra mutató, számlapja rézdomborítású 0,8 m átmérőjű félkör. Piszkéstetőn időjárás-automata is található, ahonnan nyomon lehet követni a Felső-Mátra pillanatnyi időjárását. 

 

 

 


A PISZKÉSTETŐI OBSZERVATÓRIUM LÁTOGATÁSA


PISZKÉSTETŐI OBSZERVATÓRIUM ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN, EGÉSZ ÉVBEN INGYENESEN LÁTOGATHATÓ AZ ALÁBBI NAPOKON: KEDD, SZERDA, PÉNTEK, SZOMBAT, VASÁRNAP 14:00 ÓRAI KEZDETTEL. A LÁTOGATÓIKNAK SZAKVEZETÉST BIZTOSÍTANAK. A CSILLAGVIZSGÁLÓ ESTE NEM LÁTOGATHATÓ, AKI ILYEN ÉLMÉNYRE VÁGYIK KERESSEN BEMUTATÓ CSILLAGVIZSGÁLÓT A HAZAI KÍNÁLATBÓL. A LÁTOGATÁST MEGELŐZŐEN HÁROM NAPPAL KELL BEJELENTKEZNI A LATOGATAS@KONKOLY.HU E-MAIL CÍMEN.

2013. AUGUSZTUS 16. ÉS 22. KÖZÖTT A CSILLAGVIZSGÁLÓ ZÁRVA TART!

 

 

 

Cikkajánló