Különleges látnivalókkal gazdagodott a Tokaji borvidék

Néhány napja ért véget a Hello Wood harmadik egyetemi tábora, az Építész Mustra a Tokaji borvidéken. A több mint száz - építész és művész szakos - egyetemi hallgató és oktatóik tíz új alkotással gazdagították a Tokaj-Hegyalját.

Szerző:
HelloWood sajtóközlemény/TM
Fotó:
Lakos Máté/Tripont/Phase One
2019. július 18.

Néhány napja ért véget a Hello Wood harmadik egyetemi tábora, az Építész Mustra a Tokaji borvidéken. A több mint száz - építész és művész szakos - egyetemi hallgató és oktatóik tíz új alkotással gazdagították a Tokaj-Hegyalját.

A táborban a hazai építészképzést nyújtó felsőoktatási intézmények és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói vettek részt. A fából készült építményekről való gondolkodás már jóval a tábor előtt megkezdődött, hisz a diákok egy féléven át ötleteltek, nemcsak a tervezőasztal mellett, de a helyszínen is.

 

Fontos volt, hogy az egyedi installációk ne csak tájjal, annak kulturális és természeti értékeivel lépjenek párbeszédbe, de a helyi a közösséggel is. Több alkotás is velük együtt gondolkodva, az ő igényeikre reflektálva készült. Mint például pécsi hallgatók Olaszliszkára tervezett gyalogos hídja, melyre valóban szüksége volt a falu lakóinak-olvashatjuk az epiteszforum.hu beszámolójában-, hisz a meglévő autós hídon nincsen járda.

 

Gyalogos híd Olaszliszkán - A Pécsi Tudományegyetem csapatának alkotása

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szintén Olaszliszkán készített egy installációt. A hallgatók és vezetőik egy játékra inspiráló teret alkottak a gyerekeknek a helyi iskola mellett egy elhasznált, rossz állapotban lévő játszótér területén, méghozzá a gyerekek instrukciói alapján. Márciusban meglátogatták a helyi iskolát és óvodát, beszélgettek a gyerekekkel, és megkérték, rajzolják le a tökéletes játszóteret. Az ő ötleteik alapján készült el a homokozóval egybeépített játszóvár.

 

Játszóvár Olaszliszkán - A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem installációja

 

A Széchenyi Egyetem hallgatói és tanárai Erdőhorváti központjába álmodták meg a Négyszögletű Kerekerdő mesebeli tere által ihletett installációjukat. Az alkotás erdőként fogadja magába az embert, bentről kipillantva pedig egészen más arcát mutatja a község, emellett az is cél volt, hogy egy olyan találkozási pontot hozzanak létre, amelyet a kamaszok is magukénank érezhetnek.

 

Négyszögletű Kerekerdő Erdőhorvátiban - A Széchenyi Egyetem hallgatóinak munkája

 

A Budapesti Műszaki Egyetem csapata Szegilong határában, egy dombtetőn építette fel installációját. A szép panorámával rendelkező magaslatra a település borozóteraszt álmodott, ezt a tervet gondolták tovább a diákok és vezetőik. Az építmény szerkezetét apró lyukak szabdalják, amelyekbe éppen belefér egy parafadugó. Ha valaki az installáció tövében kibont egy üveg bort, a dugót belenyomhatja a szerkezetbe, emléket állítva a pillanatnak.

 

Borozóterasz Szegilong határában - A Budapesti Műszaki Egyetem csapatának munkája

 

A Soproni Egyetem csapatának tagjai Tokajban felépített installációjukkal Makovecz Imre közösségi házát igyekeztek megmenteni az utókor számára. Egy olyan előpavilont építettek az egykori közösségi házhoz, amely lezárja ugyan a bejáratot, mégis odaengedi az érdeklődőket.

 

A Tokajban felépített Makovecz Imre közösségi ház installáció a Soproni Egyetem csapatának alkotása

 

Tolcsván két alkotás készült el. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatói egy különleges formájú, U-alakú tekéző építettek, a Budapesti Metropolitan Egyetem csapata pedig egy kockaváz szerkezetű, többfunkciós pavilont emelt a Szirmay-Waldbott-kastély hátsó kertjében.

 

U alakú tekéző Tolcsván - A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatóinak munkája

 

Többfunkciós pavilon a tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastély kertjében - A Budapesti Metropolitan Egyetem csapatának alkotása

 

Az installáció egyik oldala mozivászonként funkcionál, a kockában pedig szabad ég alatti tanodát rendeztek be. A vetítési lehetőséggel felidézték a településen egykoron működött mozit, másrészt Tolcsva híres szülötte, a 20th Century Fox filmstúdiót alapító William Fox emléke előtt tisztelegtek. A filmmogul alakját idézik a projekt elnevezései is, a vetítő a „Mozizni FOX”, az iskolai funkció pedig a „Tanulni FOX” nevet kapta.

 

További alkotások:

 

Az Erdőbényén emelt alkotás, ami egyszerre híd és kilátó is - A Debreceni Egyetem csapatának munkája

 

A régió talán leghíresebb szőlőjének, a furmintnak emléket állító alkotás Erdőbényén - A Magyar Képzőművészeti Egyetem csapatának munkája

 

A vámosújfalui alkotás egyszerre beszél a vízről és a hegyekről, valamint közösségi térként is funkcionál - A Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatóinak és tanárainak munkája

 

A tavalyi tábor alkotásait mi is megnéztük. Helyszíni beszámolónkat itt tudjátok elolvasni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Különös faépítmények tűntek fel a Tokaj-Hegyalján

Öt dolog, amiért a boron kívül is érdemes Tokajba jönni

Egy nap a Zemplén fővárosában

Hajóval a partifecskék nyomában

 

Cikkajánló