Lassan beindul a túzokdürgés a Kiskunságban

A puszták büszke kakasai a téli tollruhájukat már lecserélték, vörös tollazatot és tetszetős bajusztollakat növesztenek, hogy március végén, április elején, a dürgés időszakában magukhoz csábítsák a tojókat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2024. március 18.

A puszták büszke kakasai a téli tollruhájukat már lecserélték, vörös tollazatot és tetszetős bajusztollakat növesztenek, hogy március végén, április elején, a dürgés időszakában magukhoz csábítsák a tojókat.

Korábban már mi is hírt adtunk a túzoknász közeledtéről, azonban az elmúlt napokban már több alföldi helyszínen megfigyelhető volt a látványos esemény. A Kiskunsági Nemzeti Park arról számolt be az oldalán, hogy az öreg túzokkakasok rivalizálása, vetélkedése már megkezdődött, az elkövetkező időszakban pedig az érdeklődők is megcsodálhatják ezeknek a különleges madaraknak a párválasztó szertartását a nemzetipark-igazgatóság által szervezett túzokleső túrákon.

MI IS AZ A DÜRGÉS?

A kifejlett túzokkakasok a párzási időszakban különböző hangokkal, önmutogató, fenyegető magatartással próbálják megfélemlíteni riválisaikat. A tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak: fejüket hátrahajtják, faroktollaikat felmerevítik, szárnyaikat kifordítják, torokzacskójukat felfújják. Ez a tevékenység a dürgés. A túzok Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Dürgés idején a díszes tollruhában és dürgési pózban tetszelgő kakasokat a tojómadarak keresik fel, azaz a nőstények választanak közülük. Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről szabad megfigyelni!

Aki szeretne betekintést nyerni e ritka és fokozottan védett madárfaj életébe, az jelentkezhet túzokleső túrákra, valamint ellátogathat a Túzokünnepre, amit április 27-én fognak megrendezni. A Túzokleső túra időpontjai a Felső-Kiskunságban: április 14., 21., 28., május 5., 12., 19. A programmal kapcsolatos részletek és jelentkezés a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

Cikkajánló