Látogatórekord a kisnánai várban

A várat néhány éve újították fel, a látogatószám 2017-ben közel 53 ezer volt. A fejlesztések és a programok idén is folytatódnak.

Szerző:
turizmus.com/TM
Fotó:
kisnanavar.hu
kirandulastippek.hu
2018. február 8.

A várat néhány éve újították fel, a látogatószám 2017-ben közel 53 ezer volt. A fejlesztések és a programok idén is folytatódnak.

Kisebb felújításokat végeztek a tavalyi évben is, például rendbe hozták a vár két feljárati hídjának a padlószerkezetét, az erőd kápolnájának a tornya pedig új tetőt kapott. Ez az év sem telik eseménytelenül: a várhoz tartozó szlovák tájházban 2018 végéig bemutatóteret alakítanak ki, és kiállítást rendeznek be mezőgazdasági eszközökből. A falu határában a tervek szerint még idén napelemparkot létesítenek.

 


A községben idén is számos rendezvényt tartanak, melyeknek javarészt szintén a vár ad majd otthon. Ilyen lesz a húsvét, az április végi Tájházak Napja (ekkor a falu egykori kovácsműhelyét is meg lehet majd nézni), illetve a májusi Orbán-napi borünnep. Július elején tartják a várjátékokat, amikor a török ostromot elevenítik fel, és még ebben a hónapban lesz a baracknap is. Még több programért és információért (belépők, nyitvatartás) látogass el a vár honlapjára vagy Facebook-oldalára.

 

Itt található hazánk legnagyobb opálja

 

 

Templomként kezdte a 10. század környékén, később lakópalotává bővítették, a 15. századi források pedig már várként emlegetik. Állítólag Móré László valahol a területén ásta el temérdek összerabolt kincsét, amelyet azóta sem találtak meg. Róla azt is mondják, hogy az erősség 1543-as ostrománál figyelemelterelésként aranypénzt szórt szét a törökök között (a terve nem sikerült, elfogták). A törökök a várat alaposan megrongálták, és 1560 után már senki nem állította helyre.

 


A számos, épületet övező legenda közül talán az alvó sárkány története a legmeseszerűbb. A monda szerint, amikor az egykori várbirtokos Kompolti család utolsó férfitagját végső nyugalomra helyezték a templomban, a Mátrában élő szerencsehozó sárkány leereszkedett a kútba, hogy a közelében lehessen, és ezeréves álomba merült. Úgy tartják, ha felébred, a vár újra a régi pompájában tündököl majd, a falak felépülnek, a lovagok visszatérnek, örök béke és szeretet köszönt a világra.

 


A vár műemlékvédelmi helyreállítására az 1960-as években került sor, nagyobb volumenű felújítást pedig 2013-ban végeztek. Az öregtoronyban kiállítótermeket hoztak létre, teraszáról pedig érdemes megcsodálni a panorámát. A távcsőhöz hasonló kronoszkóppal körbetekintve a vár több száz évvel ezelőtti állapotában tárul elénk. A kőtárban látható az a 15 millió éves, négymázsás opál is, amely a hazánkban talált legnagyobb darab.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy villámcsapás döntötte romba - Nógrád vára

Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem

A Börzsöny legizgalmasabb vára - Drégely

Apró vár nagy panorámával Hegyesd felett

Cikkajánló