Lavina ölt meg egy medvét, villám csapott a juhokba

Lavina temette el a téli álmot alvó medve barlangját a Magas-Tátrában, 11 birkát ölt meg egy villámcsapás a Nyugati-Tátrában.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2022. május 10.

Lavina temette el a téli álmot alvó medve barlangját a Magas-Tátrában, 11 birkát ölt meg egy villámcsapás a Nyugati-Tátrában.

A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) munkatársainak május 4-én sikerült kiásniuk a hó alól egy medve maradványait, amely egy lavina következtében pusztult el. Szerencsére nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy egy, az erdészek által ismert medve és kölyke pusztult volna el a lavinában – írta a magas-tatra.info.

A tetemre a Csorba-tó (Štrbské pleso) és a Poprádi-tó (Popradské pleso) között, a piros jelzésű Felső turistaúttól (Tatranská Magistrála) mindössze három méterre, mintegy 1550 méteres tengerszint feletti magasságban bukkantak rá.

„A medvének nem volt szerencséje téli pihenőhelye megválasztásában, az idei tél ugyanis bőséges havat hozott az alpesi környezetben, amely masszív lavinákat okozott. A Pátriáról elszabaduló hótömeg betemette a nagyjából egy méterrel a hó alatt található odúba vezető lyukat, amely nem omlott be, de a lavina végül is élve eltemette a hibernált medvét” – olvasható a cikkben.

Egy másik szomorú esetről is beszámol a portál, amely május elején történt a Nyugati-Tátrában. A Chochołowi-völgy (Chochołowska Dolina) torkolatánál található Szürke-réten (Siwa Polana) villám csapott az ott létesített kötélpark szerkezetébe. Az elektromos töltés a kötélen keresztül elért egy fát, amely alatt 11 birka bújt meg, és valamennyi elpusztult a villámcsapás következtében – tájékoztat a portál.

A villámcsapás közvetlen közelében nem tartózkodtak emberek, az eset azonban erőteljes figyelmeztetés lehet. Mutatja, hogy a vihar nemcsak magasan a csúcsokon, hanem a hegyek alsó részein és más kitett területeken is nagy veszélyt jelent.

Cikkajánló