Lebegő nyulakkal van tele az erdő

Egy invazív növényfaj fogyasztása után termelődik hélium a tapsifülesekben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Daróczi Csaba
2021. április 1.

Egy invazív növényfaj fogyasztása után termelődik hélium a tapsifülesekben.

A furcsa jelenségre Daróczi Csaba természetfotós figyelt fel először, aki látványos és később több díjat is nyert képsorozattal tudta megörökíteni a lebegő nyulakat.

Bár a jelenség első látásra elképzelhetetlennek tűnik, mégis van rá magyarázat, egy Ázsiából behurcolt gyomnövény, a héliumperje áll a háttérben.

– nyilatkozta megkeresésünkre Dr. Füves Oszkár biológus professzor, aki szerint a hazai üregi nyulak igencsak rákaptak az amúgy teljesen hétköznapi megjelenésű növényre.

„A nyulak emésztőrendszere meglehetősen különleges, ugyanis a növényi sejtfalakat alkotó cellulózt nem az egyébként igen parányi gyomrában, hanem a jól fejlett vakbelében, mikrobiális segítséggel bontja le. Amelyik nyúl nagy mennyiségben fogyaszt héliumperjét, annak a vakbelében annyi hélium termelődhet a lebontási folyamat alatt, hogy a tapsifüles a levegőbe emelkedhet a levegőnél könnyebb gáz miatt.”

A professzor elmondása szerint a gázok természetes távozásával a nyulak gond nélkül visszajutnak a talajra, addig azonban okozhatnak meglepetéseket, és repterek közelében akár veszélyforrások is lehetnek ahogy kontroll nélkül lebegnek.



Cikkajánló