Leégett a Millenniumi-kilátó Révfülöpön

Csütörtök hajnalban kigyulladt a révfülöpi Fülöp-hegyen található kilátó. Az épület belső csigalépcsője és teteje égett le teljes egészében.

Csütörtök hajnalban kigyulladt a révfülöpi Fülöp-hegyen található kilátó. Az épület belső csigalépcsője és teteje égett le teljes egészében.

A helyszínre kiérkezett kővágóörsi önkéntes és badacsonytomaji hivatásos tűzoltók a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. A kilátó faszerkezetű toronyrésze megsemmisült a tűzben. Személyi sérülés nem történt – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rövid közleményében. Az oltás hosszú folyamat volt, mert a helyszínt nagyon nehezen lehetett megközelíteni. A tűzoltók távolsági vízszállítással tudták csak feljuttatni az oltáshoz szükséges vizet a Fülöp-hegyre, ezért is tartott több óráig a tűz megfékezése, és maga az oltás. A lángokat a kora reggeli órákra oltották el.

A tűz okáról még nem tudni biztosat, de a helyiek és a helyszínen dolgozó tűzoltók Facebook-bejegyzései alapján nagy vihar tombolt tegnap éjszaka a környéken, és valószínűleg villám csapott az építménybe.

Révfülöp fölött, a 276 méteres Fülöp-hegyen áll az őrtoronyra emlékeztető, bástyaszerű Millenniumi-kilátó, már ami megmaradt belőle. A Pelényi Gyula tervei alapján épült, 2001-ben átadott, vöröskőből és fából készült, több mint 20 méter magas építmény formáját, szerkezetét, anyagát tekintve talán a Balaton egyik legizgalmasabb tornya volt.

Forrás: MTI

Cikkajánló