Légy a saját idegenvezetőd!

A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal. A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A kód leolvasásával megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.
 

Szerző:
Budapest Smartwalks
Fotó:
shutterstock.com
Guillaume Baviere
2014. május 15.

A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal. A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A kód leolvasásával megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.
 

A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket - mint például a Centrál Kávéház és Párizsi Udvar - , és a kevésbé felkapott helyszíneket - Contra Aquincum, Haris köz - is. A szokásos idegenvezetéstől eltérően a helyszín nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.

 

Az információ átadás formája is eltér a megszokottól. Nincs szükség sem fizetett idegenvezetőre, sem vaskos útikönyvre. A sétaútvonalhoz tartozó kétnyelvű információs füzet a helyszín leírások mellett QR kódokat tartalmaz. A QR kód leolvasásával pedig egy interaktív weboldalra jut az érdeklődő. Itt a Budapest Smartwalks csapata által összegyűjtött történeteken, városi legendákon túl más utazók által megosztott információkat és fotókat is találhat. Sőt, saját anyagaival bővítheti azt.

 

 

A sétaútvonal első felfedezői könnyedén hazavihetik élményeiket egy videós kulcstartó formájában.

 

A sétaútvonal térképének elérhetősége
Az önjáró túra térképét 200 db plakáton és 2.000 db információs füzetben találhatják meg az érdeklődök a sétaútvonal helyszíneit övező lelőhelyeken.


A lelőhelyek folyamatosan bővülő listája itt található!

 

 

A Budapest Smartwalks célja


A sétaútvonal célja, hogy a vidékről Budapestre látogató fiatalok és külföldi turisták egy új szemszögből ismerhessék meg a Főváros Új Főutcáját. Gyorsan és egyszerűen jussanak hozzá olyan érdekes információkhoz, amelyek korábban csak kutatással voltak fellelhetők.


A sétaútvonalat képesek legyenek önállóan is végigjárni, így függetlenítve magukat a csoportos városnéző túráktól. Ezáltal megtapasztalják az önálló élményszerzés örömét, és hozzájáruljanak egy közösségi turisztikai információs bázis kialakításához. Ráadásul élményeik megosztásával egyre több és több érdeklődőhöz juttassák el Budapest érdekességeit.


A projekt célja a QR kódos technológia használatának elterjesztése Magyarországon. Ma már minden második ember kezében ott az okostelefon, amelynek lehetőségeit csak korlátozottan használják ki.
Egy új technológia akkor épül be a mindennapokba, ha az új hozzáadott értéket jelent a felhasználói számára. Ezért hiszünk abban, hogy az önjáró QR kódos sétaútvonal megmutatja mindenki számára, hogy a QR kódok használata érdekes és hasznos is lehet.

 

Cikkajánló