Legyen még zöldebb a karácsony!

Az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe.

Szerző:
WWF Magyarország
Tóth Judit/TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. december 13.

Az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe.

Az adatok a világ minden pontján sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Kanadában az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kg-ot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán két ajándékot újrahasznált csomagolásba tenne, 45 000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni.

A papírhulladék felét csomagolóanyagok teszik ki

Magyarországon sem jobb a helyzet, ráadásul nem kizárólag karácsonykor hozunk olyan döntéseket, amelyek nem fenntarthatók. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelünk, amelynek felét a csomagolóanyagok (főleg a vásárolt termékek borítása és a karácsonyi díszpapírok) teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.

A felesleges pazarlás helyett a WWF Magyarország az ötletes alternatívák és a cellulózmentes csomagolások használatára buzdít mindenkit.

Tudatos választásokkal karácsonykor is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat – akár azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, mérsékeljük a húsfogyasztásunkat, vagy pedig azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt

– mondja Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Tárgyak helyett együtt töltött idő

Egy kis odafigyeléssel számtalan csomagolópapír-mentes alternatíva áll rendelkezésünkre, amelyek nem jelentenek többletköltséget. Az ajándékokat beboríthatjuk régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival, felhasználhatjuk a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket, de a kifestett cipősdobozok is nagyon jól mutatnak. Ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt is csomagolóként. Ha mindenképpen ragaszkodunk a csomagolópapírhoz, válasszunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyag szalag helyett pedig rafiát a kötözéshez. Ám a legjobb talán az, ha tárgyak helyett inkább élményt és az együtt töltött időt ajándékozzuk szeretteinknek.

„Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor. Higgyük el mégis, ez hatalmas előrelépést jelent az év végi környezetterhelés csökkentése felé! Igenis rajtunk áll, mennyi hulladékot termelünk, ahogyan az is, hogy bolygónk egészségéért hajlandóak vagyunk-e cselekedni” – mutatott rá Antal Alexa.

Vágott fenyő vs. műfenyő

Kump Edina környezetkutató, akivel korábban már hosszabb interjút is készítettünk a hulladékmentes életmódról, természetesen karácsonykor is maximális környezettudatosságra törekszik. Edináéknak volt már vágott fájuk, illetve földlabdás is, amelyet kiültettek, amikor eljött az ideje, de tavaly például nem volt fájuk, csak egy kis karácsonyi díszítés.

Hogy a vágott fenyő vagy a műfenyő a környezettudatosabb megoldás, arról már régóta viták folynak. Az életciklus-elemzések azt mutatják, hogy vágott fenyő a környezettudatosabb megoldás. Egy kanadai vizsgálat szerint a műfenyő, ha átlagosan hat évig használják, háromszor nagyobb üvegházgáz-kibocsátással jár, mint egy vágott fenyő esetében. Míg a műfenyőket Kínában készítik, majd onnan utaztatják a világ különböző részeibe, addig a hazai fenyőket főleg Vas és Zala megyében termesztik, kimondottan azért, hogy karácsonyfa legyen belőlük. Aki teheti, válasszon gyökeres, földlabdás fenyőt, amelyet később kiültethet a kertbe, de egyes helyeken arra is van lehetőség, hogy a leendő karácsonyfát kikölcsönözzük, majd az ünnepek után visszavigyük.

Edina az ajándékvásárlás kapcsán azt tanácsolja, mindenképpen alaposan gondoljuk át, valóban hasznos-e az az ajándék az ajándékozott számára, illetve később hulladékként lehet-e majd az adott tárggyal mit kezdeni. Az elektronikai cikkek esetében, ha lehet, válasszunk olyat, amely javítható, bár sajnos ma már ez egyre ritkább. Aki teheti, és a családban is kellő nyitottságra talál e téren, tárgyak helyett inkább élményeket ajándékozzon.

Az év utolsó heteiben nemcsak papírfogyasztásunk, de élelmiszer-pazarlásunk mértéke is megugrik.

Épp ezért érdemes már a készülődés során részletes menütervet és bevásárlólistát írni, és csak annyit vásárolni és főzni, amennyire szükségünk van. Ha mégsem sikerült jól eltalálni az adagokat, akkor se a kukába kerüljön a feleslegessé vált étel, a még fogyasztható élelmiszereket odaajándékozhatjuk a rászorulóknak.

A cikk először 2019 decemberében jelent meg.

Cikkajánló