Lehozzák neked a csillagokat - Hétvégi programajánló

Aktív hétvégét tervezel? Eredj a lepkék és a hullócsillagok nyomába Gödöllőn, vagy csobbanj a Duna habjai közé Bogdánynál! Ha pedig pihentetőbb programra vágysz, megcsodálhatod a Holdat a debreceni Agóra planetáriumi vetítésén, részt vehetsz a kőszegi Ostromhétvégén, de megfigyelheted a hortobágyi nádasok nyüzsgő madárvilágát is.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Thaler Tamás
Gulyás Attila
2015. augusztus 6.

Aktív hétvégét tervezel? Eredj a lepkék és a hullócsillagok nyomába Gödöllőn, vagy csobbanj a Duna habjai közé Bogdánynál! Ha pedig pihentetőbb programra vágysz, megcsodálhatod a Holdat a debreceni Agóra planetáriumi vetítésén, részt vehetsz a kőszegi Ostromhétvégén, de megfigyelheted a hortobágyi nádasok nyüzsgő madárvilágát is.

1. Cél: a túlpart


Ismét itt a kánikula, így nem csoda, hogy mindenki a vízpartról álmodozik. Ha azonban mégsem szeretnéd, hogy mozgás nélkül teljen el a hétvége, összekötheted a kellemeset a hasznossal: szombaton vedd az irányt Dunabogdány felé, ahol első ízben rendeznek Duna átúszást. Ne hagyd otthon a családot sem! A kisgyerekek számára biztonságos fürdőhelyet alakítanak ki a szervezők, a közelben számos vendéglátóhelyen csillapíthatod a szomjad és az éhséged, a strand mellett homokos foci- és röplabda pálya várja a sportolni vágyókat, és ha elegen vállalkoznak rá, még homokvárépítő versenyt is rendeznek.


Mikor?
2015. augusztus 8. 12:00
Hol?
Dunabogdány, Strand utca
Bővebb info: www.dszkte.hu

 

2. Sikertúra újratöltve

 


A 25 éves Gödöllői Tájvédelmi Körzet fordulatos élménytúrával ünnepli a jubileumot. A tavalyi év nagy sikerére való tekintettel idén ismét megrendezik a Lepkék és hullócsillagok elnevezésű programot, amely az említett érdekességeken kívül szurdoktúrával és holdfényes vízmosás látványával is csalogat. A kirándulás a Máriabesnyői kegytemplom parkolójából indul szombaton délután 6 órakor, a résztvevők 12-15 kilométert tesznek majd meg, s a program nagyjából éjfélkor ér véget. A részvétel ingyenes, azonban előre kell jelentkezni a szervezőknél.


Mikor?
2015. augusztus 8. 18:00 - 2015. augusztus 9. 00:00
Hol?
Gödöllő, Kapucinusok tere (Máriabesnyői kegytemplom parkolója)
Bővebb info ide kattintva.

 

3. Nyüzsög a nádas

 

 


Ha azt gondolod, hogy a halastavak és a nádasok környékén a nagy nyári kánikulában még a légy se zizzen, tévedsz. A kora reggeli óránkban a Hortobágyi-halastavakon nagyon is felélénkül a madárvilág, így érdemes csatlakozni a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaihoz, akik augusztusban minden szombaton reggel 6 órakor várják az érdeklődőket a kisvasút indítóállomásánál. Ahhoz, hogy bepillanthass a vízi madarak mindennapjaiba, már csak jelentkezned kell a megadott elérhetőségek egyikén.


Mikor?
2015. augusztus 8. 6:00
Hol?
Hortobágy
Bővebb info: www.turistamagazin.hu/hajnali-madarles-a-hortobagyon.html

 

4. Vissza a Holdra


A debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban már az éjszaka leszállta előtt is láthatod a csillagokat. Az előadásokon a nyári csillagképekről, a holdfogyatkozásról és a Hold fázisairól tudhatsz meg többet, a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljes kupolás show-ja pedig egy nem mindennapi megmérettetés részleteibe enged betekintést. A csapatok célja, hogy felküldjenek egy holdjárót égi kísérőnkre, amely az ott megtett útja során képeket továbbít a Földre. A küzdelem 2017-ig tart, az izgalmakat fokozza, hogy egy ígéretes magyar társaság - a Puli Space Technologies - is versenyben van.


Mikor?
2015. augusztus 7-9. Az előadások és a vetítések pontos időpontjáért kattints ide! 
Hol?
Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont
Bővebb info: www.turistamagazin.hu/programok-a-digitalis-planetariumban-debrecen.html

 

5. Ezen a hétvégén a turisták ostromolhatják Kőszeget

 

 


Pedig 500 éve még a török tette ugyanezt. A város azonban 25 napig tartotta magát - ennek tiszteletére a helyiek minden évben jelmezt öltenek, és mindenkit bevonnak a hagyományőrző programsorozatba, amely egész hónapban tart, de a legtöbb programot az első hétvégére tették. Lesznek jelmezes ütközetek, seregszemlék, fegyver- és viseletbemutatók, megostromolják a Jurisics várat, de folyamatosan zajlanak a túrák, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok és próbák, és kirakodóvásár is várja a látogatókat.


Mikor?
2015. augusztus 7-9.
Hol?
Kőszeg
Bővebb info: www.koszeg.hu/hu/aktualis/naptar/ostromhetvege-631.html

Cikkajánló