Lélegzetelállító és szórakoztató természetfilmek a hosszú hétvégére

A magyarországi vizek ismeretlen világa, utazás a világ távoli pontjára, kalandok az Őrségben és az állatvilág elképesztő színei bukkannak fel összeállításunkban. Íme, néhány új és érdekes természetfilm a hétvégére.

Szöveg:
Fotó:
Netflix
2022. március 12.

A magyarországi vizek ismeretlen világa, utazás a világ távoli pontjára, kalandok az Őrségben és az állatvilág elképesztő színei bukkannak fel összeállításunkban. Íme, néhány új és érdekes természetfilm a hétvégére.

Így még nem láthattad Magyarország vizeit
Vad víz – Aqua Hungarica

Magyarország a vizek országa – szögezi le a film már a legelején, a következő bő egy órában pedig úgy mutatja be ezt a különleges „vízi országot” a nézőknek, ahogy még nemigen lehetett látni. Az egerszalóki sódomb kialakulásától kezdve a vöcskök különleges nászán keresztül a sétáló harcsáig számtalan érdekességet vonultat fel a közvetlen környezetünkből, amiről lehet, hogy még sosem hallottunk.

A teljes filmet január végén tette elérhetővé a Vad Víz stúdió a Youtube-csatornáján, és azóta több mint 234 ezren nézték meg. A forgatás 9 hónapon át tartott 27 helyszínen. Speciális technikákat is alkalmaztak, például makro- és légifelvételeket, timelapse-t, fényérzékeny éjszakai kamerákat. Az alkotás két díjat is nyert 2020-ban, egyet a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen, illetve az MMA Fekete István különdíját a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon.

Itt tudod megnézni:

Álomszép tájakon
A varázslatos Andok

Íme, egy remek recept arra, ha szeretnél kiszakadni a hétköznapokból: tegyél egy képzeletbeli utazást Dél-Amerikában ennek a szuper uruguayi-német sorozatnak a segítségével. A két évad összesen 10 részében sok-sok egyéb mellett az inka birodalom emlékeivel, gleccserekkel, sivataggal, kolumbiai méhészekkel vagy éppen perui kitesurfösökkel találkozhatsz, miközben Argentínától Kolumbiáig utazol. Monumentális képkockák, távoli kultúrák sajátosságai, meditatív felvételek repítenek el egy másik világba, amit az ott élők szemszögén keresztül ismerhetünk meg.

Az alábbi trailer ugyan spanyol nyelvű, de a képsorok így is magukért beszélnek és egy-kettőre beszippantanak:

A filmsorozatot a Netflixen nézheted meg.

A gyerekek imádni fogják
Pataklakók kalandjai

Még egy vizes témájú, magyar készítésű filmet ajánlunk a figyelmetekbe, ami valójában egy tíz részes sorozat rövid, nyolc-tíz perces részekkel. Ezúttal azonban nem egy klasszikus természetfilmről van szó. Az alkotás rendhagyó és rendkívül szórakoztató egyben, ugyanis izgalmas sztoriba szőve mesél a patakok élővilágáról. A helyszín az Őrség, főszereplőink Lili és Papó, valamint két tegzeslárva, Pozdorján és Gamandor. Kalandjaikon keresztül a gyerekek (és a felnőttek is) garantáltan sokat tanulhatnak a természetről: a jégmadarakról, a mocsári teknősökről, a foltos szalamandráról és még sorolhatnánk.

A sorozatot a Természetfilm.hu stúdiója készítette az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével egy Interreg pályázat segítségével. A részeket ide kattintva találod, alább pedig egy kis előzetes.

Nem csak szemet gyönyörködtetőek
David Attenborough: Az élet színei

David Attenborough most sem hazudtolja meg magát: lélegzetelállító képsorok, a legmodernebb filmes technikák és számtalan érdekes élőlény vonul fel ebben a 2021-es háromrészes dokumentumfilm-sorozatban. Megtudjuk, mi mindent jelenthetnek és hogyan működnek a színek az állatvilágban: például elriasztják a riválisokat, segítenek az ellenkező nem tagjának a meghódításában vagy elrejtőzni a ragadozók elől. A filmek attól is egyediek, hogy mindezt az állatok szemszögéből is megszemlélhetjük, mert a sorozat kedvéért speciális kamerákat terveztek, így az alkotók meg tudják mutatni azokat az UV- és polarizált fényeket, amiket mi, emberek szabad szemmel nem láthatunk.

Érdekesség, hogy a film koncepciója már az 1950-es években megszületett David Attenborough fejében, akkoriban azonban nehéz lett volna kivitelezni, arról nem is beszélve, hogy még csak akkortájt találták fel a színes tévét, ami a 70-es években kezdett elterjedni. A sorozatot a Netflix műsorán láthatod.

Cikkajánló