Lenyűgöző faóriások az áprilisi Turista Magazinban

Áprilisi lapszámunkban a fák érdekes világába nyerhetsz betekintést: olvashatsz arról, hogyan kommunikálnak egymással, milyen módon hat az erdőkre a klímaváltozás, és tíz gyönyörű hazai egyedet is bemutatunk.

Szerző:
TM
Fotó:
OEE / Nagy László
Gulyás Attila
Cserkész Tamás
2018. március 31.

Áprilisi lapszámunkban a fák érdekes világába nyerhetsz betekintést: olvashatsz arról, hogyan kommunikálnak egymással, milyen módon hat az erdőkre a klímaváltozás, és tíz gyönyörű hazai egyedet is bemutatunk.

Toplistás összeállításunkban ezúttal az ország tíz tekintélyes faóriását mutatjuk be, de nemcsak a legeket, hanem olyanokat is, amelyek puszta jelenlétükkel egy közösség életének jelképei lettek. Persze a fáknak manapság nem könnyű: a hazai erdők számára kihívást jelentenek az aszályos időszakok, a jégtörések, a szélviharok, a kártevők. Felmerül a kérdés: mi lesz velük a jövőben? Ezt is boncolgatjuk a TM hasábjain. Ahogy arra is fény derül, hogy a fák közösséget alkotnak, amelynek tagjai szoros kapcsolatban állnak egymással.

 


Vérteskozmán még lüktet a csend - ide látogattunk el most, hogy kipróbáljuk a Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület turistaházát, amelyet Németh Gyuláról neveztek el. Innen átugrottunk a közeli Nagy-Somló-kilátóhoz is, ahonnan végigpásztáztuk a Vértes-Velencei-hegyvidéket. Bemutatunk egy majdnem teljesen elfeledett túramozgalmat, a Vértesi Tájjárót, amely a hegység természeti, történelmi és kulturális értékeit ismerteti meg a túrázóval.

 


Ki ne hallott volna Vidróczki Mártonról, a leghíresebb betyárról, akinek életéhez - és halálához - számtalan monda kapcsolódik. A Mesél a Térkép rovatban még többet tudhatsz meg róla. A História hasábjain ezúttal a komáromi Monostori erődről olvashatsz, melynek meglátogatása erősen ajánlott a hadtörténet rajongói számára. A bringásoknak is van egy tippünk: irány az Által-ér menti kerékpárút, amely szuper bemelegítés a szezonra.

 

 

A Gasztro rovatban a medvehagyma, a salátaboglárka, az illatos ibolya és a sárga gévagomba kerül terítékre, a Zöldhullámban pedig a magyar szöcskeegeret ismerheted meg.


AZ ÁPRILISI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ NÉGY HÓNAPBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.

Cikkajánló