Levédték a Felsőrákosi-réteket

Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté a Fővárosi Közgyűlés.

Szerző:
www.greenfo.hu
Fotó:
Gernot A. Moltior
nyuhuhu
Juhász József
2014. január 8.

Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté a Fővárosi Közgyűlés.

A terület Budapest X. kerület északi határán, a Rákosi-réteken található, amelyet délről a Keresztúri út és kisebb gyártelepek, északról pedig a XVI. kerület közigazgatási határa övez. Az új védett terület a Rákos-patak mentén fennmaradt lápi élőhelyeket, közöttük lápréteket és égerligeteket foglal magába, amelyek számos védett állat- és növényfajnak nyújtanak otthont.

 

A Fővárosi Közgyűlés 1999 óta most először élt ezzel a jogkörével és nyilvánított védetté egy teljesen új területet. Az új védett terület őrzését az önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja majd el - írta a GreenProfit.

 

 

A tájat gyerekkora óta ismeri Exner Tamás erdőmérnök- ökológus, aki a területről írta 1994-ben diplomadolgozatát. Mint írja: Kőbányán, Budapest mértani középpontjától mindössze 5 km-re található, de növény- és állatvilága csodálatos szépségében maradt meg. Ennek ellenére Kovács Margit óta kevesen vizsgálódtak arrafelé. 2004-ben, WWF-es koromban tettem egy sikertelen védetté nyilvánítási javaslatot. Később a Duna-Ipoly Nemzeti Park tüzetesen felmérte a réteket, a lápos területeket ex-lege listára vette. Ekkor egy ürgeállomány, sőt egy kis forrásláp is előkerült.

 

 

Sajnos a legfajgazdagabb kiszáradó láprétek kimaradtak a védelemből és szomorú volt látni az ott végbemenő feltöltést, amelyet a ritkább lokális fajok kipusztulása követett, majd a kábelégetéseket, szemétlerakásokat. Utóbbiakat az önkormányzat segítségével próbáltuk csökkenteni, de az egyéb funkció nélküli földutak lezárása híján újratermelődtek. Már régen elköltöztem a környékről és biztos voltam benne, hogy ezt a történelmi szempontból is egyedülálló zöld folyosót hamar elnyeli a város.

 

Köszönet ezért mindenkinek, döntéshozóknak és civileknek akik aktívan részt vettek a védetté nyilvánításban! A nagyobb feladat, a megóvás még csak ezután következik és ez jórészt a természetkedvelők, de főleg az ott lakók, vagy oda rendszeresen kijárók felelőssége lesz.

Cikkajánló