Ma este megcsodálhatod a kivilágított fővárost a Budavári Siklóból

Június 4-én ünnepli a sikló újjászületésének 35. évfordulóját, ezért hosszabb nyitvatartással várják az utasokat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
bkv.hu
2021. június 4.

Június 4-én ünnepli a sikló újjászületésének 35. évfordulóját, ezért hosszabb nyitvatartással várják az utasokat.

A siklónak két születésnapja van: 1870-ben adták át, ezért tavaly március 2-án ünnepelte a 150 éves fennállását, most pedig, 2021. június 4-én immár 35 éve, hogy „újjászületett”. A BKV Zrt. honlapján bővebben is olvashatunk a történetéről, amiből most kiemeljük a legérdekesebb momentumokat.

Tudtad, hogy a Budavári Sikló…

…normál nyomtávolságú (1435 mm) vasúti jármű? Pályájának hossza 95 méter, az alsó és a felső állomás közötti szintkülönbség pedig 50 méter.

…egy kocsijában 24 ember fér el? A két kocsit Margitnak és Gellértnek nevezik, ingajelleggel vannak összekötve, amikor az egyik felfelé, akkor a másik lefelé megy.

…sebessége eredetileg 3 m/s lenne? Azonban az utasok kérésére – hogy hosszabb ideig gyönyörködhessenek a panorámában – 1988-ban ezt a felére csökkentették.

…segítségével különleges módon közelítheted meg a Budavári Palotát? Alsó állomása a Clark Ádám téren a Széchenyi Lánchíd budai hídfőjénél, az alagút bejárata mellett található, felső állomása pedig a Szent György téren, a Budavári Palota és a Sándor-Palota között helyezkedik el.

…1868 és 1870 között épült Wohlfahrt Henrik tervei alapján, Széchenyi Ödön kezdeményezésére, és eredetileg gőzüzemű volt?

…súlyosan megrongálódott a második világháborúban, ezért évtizedeken keresztül nem működött? 1985-ben rekonstruálták, utasokat pedig 1986. június 4. óta szállít. Ma már elektromos motor működteti a siklót a felső végállomás alatt lévő gépteremből.

…még újraindításának évében rendkívül népszerű lett? 1986-ban fél év alatt közel 825 ezren utaztak rajta. 2018-ban és 2019-ben jóval több mint 1 millió utast szállított évente.

…1987 óta a Duna-parti látkép részeként az UNESCO Világörökség listáján is szerepel?

Az évfordulót a BKV Zrt. meghosszabbított nyitvatartással ünnepli: míg más napokon 10 órától 18 óráig üzemel, június 4-én 23 óráig várják az utasokat. Jegyeket a helyszínen, az alsó és a felső állomáson lehet venni.

Cikkajánló