Sikló váltja majd ki a buszokat a Citadellán

A tervek szerint két év múlva kezdenek hozzá, és legkorábban 2024-ben lehet kész a Gellért-hegyi sikló.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2020. augusztus 3.

A tervek szerint két év múlva kezdenek hozzá, és legkorábban 2024-ben lehet kész a Gellért-hegyi sikló.

A jármű a Dunától nem messze, a Hegyalja útnál, a Gellért-hegy lábától indulna. Gyalogos alagúton lehetne megközelíteni, és az első mintegy száz méteren maga a jármű is a föld alatt haladna, majd valahol az Orom utca, Bérc utca vonalában érne ki a földfelszínre. A jármű óránként mintegy 900 embert szállítana, ekkora kapacitásra van szükség a turistabuszok kiváltásához. Egy vonalon közlekedne, ami félúton két nyomtávúvá válna, hogy a szembejövő járművek kikerülhessék egymást – írja az MTI.

Megkérdezték a tervezéskor az ott élőket is, így derült ki, hogy elégedetlenek a terület, a felszerelések és az utak állapotával, és panaszkodtak az elviselhetetlen buszforgalomra is. A beruházás mintegy 1,5 milliárd forintból valósul meg. Az építkezés hozzávetőleg két év múlva indulhat el, és körülbelül két évig fog tartani, így 2024-ben indulhat el a Gellért-hegyi sikló.

A Gellért-hegy természetvédelmi terület is. Majdnem évi ezer köbméter szemetet kell összeszedni a területen, aminek a hatvan százalékát a hegy sziklás oldalában dobálják el, és csak alpinista technikával lehet begyűjteni. A sziklákra festett graffitik eltávolítása évente milliós nagyságrendű kiadás. A természetes élőhelyek rehabilitációját támogató uniós pályázatokon ugyanakkor milliárdos támogatás nyílhat meg, ami a Gellért-hegyen is felhasználható.

Forrás: MTI

Cikkajánló