Ma lesz az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása

Az égi jelenség 1 óra 43 percig tart majd, ráadásul közben szabad szemmel látható lesz a Mars is.

Szerző:
mcse.hu/24.hu
Fotó:
123rf.com
pexels.com
2018. július 27.

Az égi jelenség 1 óra 43 percig tart majd, ráadásul közben szabad szemmel látható lesz a Mars is.

Holdfogyatkozásról akkor beszélünk, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, így bolygónk árnyéka a Holdra vetődik. Ma lesz a 21. század leghosszabb ilyen égi eseménye, amely teljesen Kelet-Afrikában és Közép-Ázsiában, de részlegesen Nyugat-Afrikában, Kelet-Ázsiában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Európában is megfigyelhető lesz.

 

 

Idén januárban már volt holdfogyatkozás (ugyanakkor vér-, kék-, és szuperhold is), amely 1 óra 16 percig tartott, a mostanit pedig nagyjából fél órával tovább élvezhetjük. A részleges fogyatkozásokkal együtt 3 óra 55 percig tart majd a jelenség.


Íme, a menetrend:
20.24 - A részleges holdfogyatkozás kezdete
21.30 - A teljes holdfogyatkozás kezdete
22.22 - A maximum
23.13 - A teljes holdfogyatkozás vége
0.19 - A részleges holdfogyatkozás vége


Az égitest nem sötétül majd el teljesen, fénye narancsvörösre változik, amit vérholdnak is szoktak hívni. Ilyenkor a Nap fénye a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza.

 

 

Az este már csak azért is különleges lesz, mert a fogyatkozással együtt a Marsot is megfigyelhetjük majd, kissé délre égi kísérőnktől. Július 31-én lesz a legközelebb a Mars a Földhöz, egészen pontosan 57,6 millió kilométerre, de már hetekkel előtte és utána is fényesen fog ragyogni. Erre az eseményre egyébként csak 15-17 évente kerül sor. A július 27-ei oppozíciót (szembenállást) követően pedig még könnyebb lesz megfigyelni a bolygót, mert estéről estére korábban kel, ezért hamarabb kerül magasabb égi helyzetbe - írja a Magyar Csillagászati Egyesület. A Mars egyébként az egész év folyamán látható.

 

Holdfogyatkozás-néző programok

 

Akár egyedül is nézhetjük az évszázad holdfogyatkozását, amennyiben az időjárás megengedi, ám ha társaságra vágyunk, számos holdfogyatkozás-néző programhoz csatlakozhatunk országszerte. Íme néhány helyszín:

- A Hármashatár-hegyre szervezett program egyik nagy előnye, hogy egy kellemes kirándulással is összeköthetjük. Totál felhős időjárás esetén a program elmarad. Bővebb információ ide kattintva.

- Aki Budapesten szeretné megnézni a Holdat, az a Halászbástyánál is megteheti, ahol távcsöves bemutatót is szervezenek. Természetesen az eseményre kizárólag derült ég alatt kerül sor. A programról bővebb információ itt olvasható.

Zebegényben is meghirdettek Hold-néző programot, amire szintén rászervezhetünk egy remek kirándulást. Bővebb információ a programról ide kattinva.

A Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban, Tápiósülyön szakértők segítségével nézhetjük az eseményt, és a program része lesz egy közös holdváró szalonnasütés is. Bővebb információ a programról itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ilyen lesz a "szuperkékvérhold-fogyatkozás"

Így még nem láthattad a Holdat

Tényleg szuperhold lesz?

Cikkajánló