Madarak bégetésétől hangos a Kis-Sárrét

Nem, nem olvastad félre: a Kis-Sárrét mocsárrétjein sárszalonkák, népiesen báránymadarak gyülekeznek ezekben a hetekben, és egészen érdekes hangokkal töltik meg a tájat.

Szerző:
KMNPI
Fotó:
MME / Lóki Csaba
MME / Borsányi Attila
2018. április 11.

Nem, nem olvastad félre: a Kis-Sárrét mocsárrétjein sárszalonkák, népiesen báránymadarak gyülekeznek ezekben a hetekben, és egészen érdekes hangokkal töltik meg a tájat.

A tavasziasra forduló időben a vizek környékén járva gyakran megüti a fülünket egy báránybégetésre emlékeztető hang. Hiába keressük azonban, hogy hol lehetnek kisbárányok, ezt a hangot ugyanis egy apró termetű madár, a sárszalonka produkálja - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalán. Nászrepülés közben, a zsombékosok fölött cikázva, vagy zuhanórepülésben levágva bégetéshez hasonló hangot ad. Zuhanórepülés közben a madár kifeszített farktollainak remegése adja ezt a furcsa hangot.”

 


A sárszalonka rendszeresen költ itt, létszáma az időjárás függvénye. Idén a csapadékos tél miatt a terület megtelt vízzel, ez kedvez a madár jelenlétének.

 


A báránymadár a sekély vizekben, iszapos részeken kutat csigák, férgek, apró rovarok után hosszú csőrével. A vízből kiemelkedő, szárazabb, zsombékos növényzetre épít fészket. Állománya ősszel jelentősen megnövekszik, mert ilyenkor érkezenek hozzánk a tőlünk északra költő példányok, aztán mind együtt vonulnak délebbre. A sárszalonka fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.


Ha kíváncsi vagy a fent emlegetett furcsa hangra, kattints ide, és lejjebb görgetve, a Média résznél hallgathatod meg a „bégetést”.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már 367 fajt ismer fel a madárhatározó app új verziója

Most kell tennünk a fecskékért

Sérült uráli baglyot mentettek a rendőrök Edelénynél

Megmérgezték és elütötték Remény anyját

Cikkajánló