Madártársbérlet a Körös-ártérben

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén két vegyes gémtelep is van. Az egyiket szürke gémek és kárókatonák alkotják, a másikban pedig bakcsók, szürke gémek és kis kócsagok költenek együtt.

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Őze Péter / KMNPI
2016. június 27.

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén két vegyes gémtelep is van. Az egyiket szürke gémek és kárókatonák alkotják, a másikban pedig bakcsók, szürke gémek és kis kócsagok költenek együtt.

 

 

Az első telep a Hármas-Körös egyik szentély típusú holtága mentén, egy puhafás ligeterdőben található. Itt az idős nyárfák felső harmadában kárókatonák, az alsóbb régiókban pedig szürke gémek költenek. Tavaly a telep nagy részét már lelakták (kiszáradtak a fák), ezért az idén kicsit odébb költöztek. A telepen 50-60 kárókatona és 40-50 szürke gém költött. A fiókák már kirepültek, napközben a környező területeken táplálkoznak, esténként pedig visszatérnek a fészkekbe. A gémtelep közelében több éve egy barna kánya is költ.

 


Kiskócsag-fiókák


A másik telep a Köröstől kicsit távolabb, egy vegyes erdőben található, ahol már sok az ezüstfa is. Mivel az idős nyárfák kiszáradtak, a gémek az alacsony ezüstfákon raktak fészket, mindössze 1,5-2 méteres magasságban. Itt mintegy 70 pár bakcsó (Nycticorax nycticorax), 60 pár szürke gém (Ardea cinerea) és 5-6 pár kis kócsag (Egretta garzetta) rakott fészket. Utóbbi faj meglehetősen ritkán fészkel errefelé. Néhány bakcsófióka még a fészekben van, de a többi fiatal madár már kirepült. A szürke gém védett, a bakcsó és a kis kócsag fokozottan védett faj Magyarországon.

 


Bakcsófiókák


Érdekes, hogy a második telep a folyótól távolabb esik, és más vízfelület sincs a közelben. Annak idején valószínűleg azért telepedtek meg itt a gémfélék, mert a környéken nagy rizstelepek voltak. Előfordul, hogy egy 20 méter magas nyárfán 20-25 pár gém költ. A szürke gémek fészke esetenként több mázsás is lehet.

 

 Szürkegém-fióka

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nyílnak a vadvirágok az Anna-ligetben

Egyre több szalakóta költ a Dél-Alföldön
 

Cikkajánló