Gasztro

Magas-Stájerország gasztronómiai térképén

Budapesttől már 4-5 órányi autózásra, 30 kilométeres körzetben több Gault & Millau által díjazott éttermet és némi túrázással, szezonálisan kulináris finomságokat kínáló hüttét is találtunk. Sztárszakácsok, ínyenc hüttefalatok és a Steirereck - kipróbálva, kipipálva és gasztortúrára ajánlva!

 

Szerző:
Balla Réka
Fotó:
Balla Réka
2016. június 24.

Budapesttől már 4-5 órányi autózásra, 30 kilométeres körzetben több Gault & Millau által díjazott éttermet és némi túrázással, szezonálisan kulináris finomságokat kínáló hüttét is találtunk. Sztárszakácsok, ínyenc hüttefalatok és a Steirereck - kipróbálva, kipipálva és gasztortúrára ajánlva!

 

„Egységben az erő és a család”

Hotel Restaurant Krainer, Langenwang

 

 

img_0679.jpg

 

A kétsapkás Gault & Millau-díjas Andreas Krainer és felesége, a tavaly Stájerország legjobb szakácsának választott Astrid, 10 éve vezeti a Krainer éttermet abban a hotelben, amelyet Andreas szülei irányítanak. A kis Andreast már gyerekkorától szakácsnak szánták, amit nem is bán - 8 évvel ezelőtt kapta az első Gault & Millau-szakácssapkát és nemrég a másodikat. (Az első Gault & Millau-kalauz 1972-ben jelent meg, és a Michelin-kalauzzal ellentétben az értékelésnél figyelembe veszi az ár-érték arányt is - szerk.) Fine dining ételkínálatukban a helyi, regionális ételeket ötvözik a modern technikával arra ügyelve, hogy a friss alapanyagokat a közelből szerezzék be: zöldségeket a saját kertjükből, a halat a környék fenntartható állományaiból. Egyik specialitásuk a szárított körtével töltött, tökmagolajos gőzgombóc epres-rebarbarás mártással, barnított vajjal és karamellizált tökmaggal és az almapezsgő, stájer habzóbor helyi almafajtákból. A péksüteményeket és süteményeket is maguk készítik, az asztalra pedig a közeli Kaiserhof manufaktúra vizespoharait és vizeskancsóit, valamint Astrid kerámiáit teszik. A Wirtshausban, a sörözőben, a hagyományos ízekből és adagokból válogathatnak a vendégek.

 

img_0687.jpg

 

 

Ízelítő az étlapról

Helyben sütött kenyér helyi gazdáktól származó vajjal, krémsajttal és osztrák hegyi sóval

img_0665(1).jpg


Pácolt hering és pisztráng fenyőhajtásokkal uborkazselében, tejföl orosz palacsintán szecsuani borssal meghintve

img_0663(1).jpg


Három a stájer bárány: sült bárányfilé, párolt lapocka és füstölt nyelv túrógombóccal, savanyított mustármagokkal és zöldségekkel a kertből

img_0670(1).jpg


„Love handles” édességek a saját cukrászdából

img_0677.jpg

 

 

„Hüttétől hüttéig - hagyományosan”
Michlbauerhütte, Schneealm

 

Varázslatos környezetben vár mindenkit Thomas Lopan (Tom) és Judith Stockhammer (Judy).

 

img_0925.jpg

 

img_0912.jpg

 

 

Ízelítő az étlapról
Sajtgombócleves

img_0916.jpg

 

Palacsintaleves

img_0914.jpg


Lencsefőzelék

img_0921.jpg


Túrós rétes, csokoládés édesség a közeli hegycsúcsról elnevezve (Windberg) és cseresznyés süti

img_0923.jpg

 

 

„Az új generáció”

Gasthof Holzer, Neuberg an der Mürz


31 éves sikeres működése után idén májustól Huber Holczer fiatal kézbe adta híres étterme konyhájának vezetését. Thomas Schäffer, a mindössze 24 éves mesterszakács az új séf, aki egy álláshirdetésre jelentkezve érkezett. A fiatal tehetség - aki 21 évesen már szakács-Európa-bajnokságott nyert, és dolgozott Belgiumban és Londonban is - lazaságában, céltudatosságában és a konyhaművészet minden területén színvonalra törekvésében látja sikerének titkát. Hagyományokat követő, Gault & Millau-díjas menüjében a regionális és szezonális alapanyagokra koncentrál, mindezt új, lendületes, fiatalos megközelítéssel. Érdemes megkóstolni a szűretlen Gösser sört a közeli Leobenből.


Ízelítő az étlapról
Stájer húsos-pités leves

img_1044.jpg


Őz burgonyával és zöldségekkel

img_1045(1).jpg


Gyógynövényes desszertválogatás

img_1049.jpg



„Hüttétől hüttéig - sztárszakácsokkal”
Schönleitenhaus, Hochschwab


Egy pár hónapig tartó akció keretében egyes hüttékben sztárszakácsok kulináris finomságait kóstolhatjuk a Hochschwab magaslati levegőjén megéhezve.

 

Ízelítő az étlapról
Véres hurkával és tepertővel töltött burgonyagombóc szalonnás káposztával Ă  la Götz Schüle

img_1159.jpg

 

Fahéjas tejdara ribizlidzsemmel

img_1168.jpg

 

Sárgabarackos pite

img_1166.jpg

 

 

„Turista Magazin kedvence”

Hubinger, Etmißl 

 

img_1250.jpg


A Wöls család biovendégháza haute cuisine étteremmel a Hoschscwab-túraútvonalak közelében fekszik, ahol ötvözik a regionális konyhát az egészséges, úgynevezett whole food fogásokkal. Korábban Thomas Schäffer is itt dolgozott. Stájerország 2016 Falstaff-győztes étterme, amely díjat 16 000 Gourmetclub-tag választása alapján nyertek meg. A Gault & Millau-díjat 2000-től 2013-ig szinte minden évben megkapták, hol egy, hol két szakácssapkával. Emellett Grüne Haube-díjas a hely, amely kitüntetést változatos osztrák ételekért, minősített organikus gazdálkodásokból származó alapanyagokért, natúrkonyháért és bioételekért kapnak az éttermek Ausztriában. Saját fűszerkertjükben bio-főzőtanfolyamot szerveznek, és bioreggelit szolgálnak fel az éjszakát ott töltő vendégeiknek. A helyi termékekből (pl. fekete dió, levegőn szárított sonka és házi tészták) vásárolni is lehet.


Ízelítő az étlapról

Rózsaszirupos, vörös vermutos habzóbor eperrel

img_1223.jpg

 

Zöldfűszeres-töpörtyűs krémsajt friss csírákkal és friss házi kenyérrel

img_1227.jpg


Spárgamousse füstölt és pácolt pataki szemlinggel és szemlingtartárral

img_1232.jpg
 


Biohátszín fűszeres bundában burgonyagratinnal és zöldségekkel a veteményeskertből

img_1244.jpg

 

Desszertválogatás: túrós és meggyes rétes, a ház tortája, mini klasszik mákos gőzgombóc, citromsorbet eper- és málnakompóttal

img_1252.jpg

 

 


„Forellenesser leben esser”

Königreich Mooshuben, Mariazell / Halltal


img_1349.jpg

A Halltal feletti fennsíkon, Marizelltől megközelítőleg 5 kilométerre található vendéglő a pisztrángra specializálódott. Külön kis faháza nagyobb társaságoknak kibérelhető.

 

Ízelítő az étlapról
Grillezett pisztrángfilé polentával, friss zöldségekkel és citromos-kakukkfűves vajjal

img_1361.jpg

 

„A név, amely már fogalom”

Steirereck, Pogush


img_1264.jpg

 

Az idősebb Heinz Reitbauer vezeti a tradicionálisabb éttermet Pogushban, a fiatalabb Heinz Reitbauer pedig a modernebb bécsi Steierecket. A hely csak csütörtöktől vasárnapig van nyitva, ekkor belsőségek, pénteken a halak, szombaton a borjúételek, vasárnap pedig a „maradék” a főszereplő az étlapon. Legalább egy héttel hamarabb érdemes asztalt foglalni.

 

img_1267.jpg

 

20 éve működő, 300 ülőhelyes étterem berendezése és - a másfél évre előre már lefoglalt - apartmanok, chalet-k ötlete az idősebb Reitbauer úr fejéből pattant ki (egy chalet ára 325 euró/éj). Az étteremnek saját sertései vannak, amelyek az erdőbe járnak legelni. A borokon és a sajtokon kívül mindent a helyi gazdáktól szereznek be. A borospincében a vendég saját maga választhatja ki a borát; egyes palackok 300 euró körüli árban vannak. Bárkit szívesen vendégül látnak: fiatalokat és időseket, parasztokat és üzletembereket egyaránt. Az étteremben van egy külön asztalka, ahol a helyi turisztikai szakemberek hetente egyszer összegyűlnek ötletelni, így született például a szomszédos mezítlábas park terve is.

 

img_1306.jpg

 

 

img_1295.jpg

 

img_1270.jpg

 

 

img_1255.jpg

 

 


Felső-Stájerországróról szóló riportunkat, túra- és programajánlatunkat a Turista Magazin augusztusi számában olvashatod majd!
 

 

Cikkajánló