Mágikus számok, mesélő helyek

Az emberek ősidők óta hisznek abban, hogy a számoknak mágikus jelentése van. Vajon véletlen csupán, hogy egyes számok, mint pl. a három, a hét, a kilenc olyan gyakran fordulnak elő a Föld népeinek mondáiban, meséiben? És persze ahány kultúra, annyiféle kötődés Fortunához. Most három plusz egy érdekes magyarországi túracélpontot ajánlunk, amelyekhez számok is kötődnek. 

Szerző:
Szerencsejáték Zrt.
Fotó:
dr. Kocsis Tünde
Dabis Balázs Silvius
Gulyás Attila
orszagalbum.hu / juhaszj
2017. április 24.

Az emberek ősidők óta hisznek abban, hogy a számoknak mágikus jelentése van. Vajon véletlen csupán, hogy egyes számok, mint pl. a három, a hét, a kilenc olyan gyakran fordulnak elő a Föld népeinek mondáiban, meséiben? És persze ahány kultúra, annyiféle kötődés Fortunához. Most három plusz egy érdekes magyarországi túracélpontot ajánlunk, amelyekhez számok is kötődnek. 

Kétágú-hegy

 

 

A kettő az osztozás, az együttműködés és a harmónia kifejeződése. Ugyanakkor a fordítottját, a súrlódást és a szembenállást is jelentheti. A taoista vallásban a jin (nő) és a jang (férfi) két univerzális ellentét, amelyeknek egyensúlyban kell lenniük ahhoz, hogy a világban béke honoljon. Igazi harmóniát élhetünk át a természetben, ha ellátogatunk a Pilis délnyugati részébe, a Kétágú-hegyre, amely Kesztölc fölött húzódik. Van itt minden, ami egy remek szabadtéri kikapcsolódáshoz kell: friss levegő, fehér sziklák, virágos rétek, páratlan panoráma. A természet zöldjéből kivillanó fehér mészkőormok nemcsak a sziklamászók bakancslistáján szerepelnek előkelő helyen, de a siklóernyősök is előszeretettel startolnak a meredek letörés csúcsairól. A sportolók leginkább az északnyugati lejtőket részesítik előnyben. A hosszan elnyúló gerinc a Pilisszentlélek feletti Fekete-heggyel határos. A zöld és sárga turistajelzéseken közelíthető meg.

Hármashatár-hegy

 

 

A mesemondók is kedvelik a 3-as számot, ugyanakkor a mitológiában, a tudományban és a művészetekben is speciális szám. Az egyensúlyt, a szilárdságot és a beteljesülést szimbolizálja. A Budai-hegység északi-északkeleti részében lévő Hármashatár-hegyet nem csak a mágikus 3-as miatt érdemes megmászni. Szép, árnyas turistautakon juthatunk fel 495 méter magas ormára, ahonnan olyan kilátás tárul a szemünk elé, aminek másáért ugyancsak elballaghatunk, amíg megleljük. A csúcsán 2016-ban új kilátó épült, amelyről gyönyörű körpanoráma nyílik Budapestre, a budai hegyek teljes vonulatára, a Pilisre, a Visegrádi-hegységre és a Börzsönyre is. Szinte a lábunk előtt kanyarog a Duna. A Hármashatár-hegy jelenlegi nevét a 19. században kapta, mert 1873-ig a hegycsúcson találkozott Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös hármas határa. A csúcs ma Budapest II. és III. kerületének határvonalán fekszik, és a rajta álló Guckler Károly-kilátóhoz az Országos Kéktúra útvonala is elvezet.

 

Hét-forrás

 

 

A 7-es szám jelképezheti a tökéletességet és a teremtés rejtélyeit. A hetedik napon pihent meg isten, a Bibliában a 7-es a leggyakrabban előforduló szám. A hét 7 napból áll, és a keresztény vallás is hét erényt és hét fő bűnt ismer. A Hét-forrás, vagy más néven Hétvezér-forrás a Kőszegi-hegység egyik legismertebb kirándulóhelye. A bővizű forrást 1896-ban, a Millennium tiszteletére építették ki, hét kifolyónyílással, amelyek sorban a honfoglaló hét vezér nevét viselik. A forrást és környékét 1994-ben és 2008-ban ismét felújították. A kőszegi Szabó-hegyről kb. 2,5 km-es kényelmes gyalogtúrával közelíthető meg, de az Országos Kéktúra jelzése is elvezet a forráshoz. Helyi hiedelem, hogy aki iszik a Hét-forrás vizéből, annak teljesül egy kívánsága. A kirándulók számára a forrás közvetlen szomszédságában asztalokat, padokat állítottak, tűzrakó helyeket alakítottak ki.

 

Huszonnégyökrös-hegy

 

 

Ennyi óra van egy napban. A huszonnégyes szám igazán sokoldalú, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel és 12-vel is osztható, s ez megkönnyíti a nap rövidebb szakaszokra történő felosztását. Az arany legtisztább formája is a 24 karátos arany. A Huszonnégyökrös-hegy a Budai-hegységben lévő Csíki-hegyek utolsó, délnyugati nyúlványa, 288 méter magas, és egy sziklacsoporttal törik le a völgy felé. Budaörshöz tartozik. Nevének eredetére Thirring Gusztáv két hagyományt említ: az egyik szerint a törökök 24 ökörrel vontatták fel ide az ágyúkat, a másik egy kövér mészárossal kapcsolatos, aki 24 ökörben fogadott, hogy a hegy lábától a tetejéig futólépésben teszi meg az utat; ez állítólag sikerült is neki, de az életébe került: a tetőn holtan rogyott össze. A sárga turistajelzés vezet a hegy csúcsára, ahonnan szép kilátás nyílik a Törökugratóra és a Budai-hegységre.

 

A leggyakrabban kisorsolt nyerőszámok

Az Ötöslottó-sorsolásokon* leggyakrabban kisorsolt számok és kisorsolásuk darabszáma:
3/206
29/201
75/197
66/196
77/196
42/195
86/195
10/194
13/193
56/192

*1957. március 7. - 2017. március 10. közötti időszak

 

 

A legritkábban kisorsolt számok
Az Ötöslottó-sorsolásokon* legritkábban kisorsolt számok és kisorsolásuk darabszáma:
88/136
63/145
5/148
87/149
48/153
80/154
89/154
58/155
31/156
8/157
*1957. március 7. - 2017. március 10. közötti időszak
 

 (X)

 

 

 

Cikkajánló