Magyar gyűrűs cserregő nádiposzáta került kézre Izraelben

A tavaly augusztusban Hortobágyon gyűrűzött nádi énekesmadár nagyot repült, 215 nappal később és 2333 kilométerrel távolabb egy eilati gyűrűzőállomáson akadt ismét hálóba.

Szerző:
TM
Fotó:
Dr. Kovács Gábor / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2020. május 29.

A tavaly augusztusban Hortobágyon gyűrűzött nádi énekesmadár nagyot repült, 215 nappal később és 2333 kilométerrel távolabb egy eilati gyűrűzőállomáson akadt ismét hálóba.

A madár 2019 nyarán a Hortobágyi Madárvonulás-kutató Állomáson kapott ornitológiai jelölőgyűrűt, majd idén március 17-én az eilati (Izrael) gyűrűzőállomáson került megint kézre.

A cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) tipikus nádi énekesmadár, Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kimondottan kedveli a nagy kiterjedésű, sűrű, homogén nádasokat, de kisebb nádfoltokban is megfigyelhető. A telet Afrika középső tájain, a Szaharától délre tölti, majd tavasszal ismét hosszú útra indul, hogy április első felére visszaérkezhessen hozzánk. Valószínűleg ez az egyed is a visszaút során látogatta meg az Akabai-öböl menti nádast – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A madárgyűrűzés és az ehhez hasonló visszafogások azért is fontosak, mert a megjelölt madarak megkerüléseiből a szakemberek adatokat kaphatnak többek között a madárfaj vonulási útvonalairól, a táplálkozóterületeiről, pihenőterületeiről, a költőterületéről, az egyes egyedek, illetve madárpopulációk életmenetéről, az egyes madárfajok állományainak változásáról. És az adatok ismeretében nemzetközi összefogással sikeresen léphetnek fel az élőhelyek védelme érdekében, s az élőhelyek megőrzése, illetve az esetleges természetvédelmi célú fejlesztése által jelentős mértékben hozzájárulhatnak számos faj hosszútávú fennmaradásához.

Ha érdekel, milyen a hangja a nádiposzátáknak, ebből a videóból kiderül, és további érdekességeket is megtudhatsz ezekről a kedves nádi énekesmadarakról:

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló