Egyre kevesebben vannak az erdei madarak is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) új elemzése szerint nemcsak az agrár élőhelyeken csökkennek a fészkelőállományok, de az erdei madárfajok korábban növekvő számában is hanyatlás mutatkozik.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. május 27.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) új elemzése szerint nemcsak az agrár élőhelyeken csökkennek a fészkelőállományok, de az erdei madárfajok korábban növekvő számában is hanyatlás mutatkozik.

Az adatokat a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) vizsgálatból nyerték, ami hazánk főbb élőhelytípusaiban számlálja 114 madárfaj állományát a fészkelési és a téli időszakban, 1999-től kezdve. Az, hogy az agrárélőhelyeken csökken a madarak száma, nem újdonság, ez Magyarország 2004-es EU csatlakozása óta van így.

2017-ig az erdei élőhelyek madárállományai viszont stabil és növekvő értéket mutattak, de sajnos 2018-19-ben ez is megfordult. A csökkenést kétséget kizáróan majd a következő évek számai alapján fogják tudni igazolni, a mostani helyzet inkább figyelmeztetés. A régebbi növekedés hátterében azoknak a madárfajoknak számbeli növekedése állhatott, amelyek gyorsan képesek alkalmazkodni és rosszabb minőségű erdei élőhelyeken is jól megvannak, például a rigók, a cinegék, a pintyek – az érzékeny fajokra ez eddig sem volt igaz. A csökkenés oka lehet még, hogy az erdők szélén fészkelő fajok is sokszor a mezőgazdasági területeken táplálkoznak.

Néhány megállapítás az elemzések alapján:

  • A réti tücsökmadár és a kerti poszáta állománya évi 5%-ot meghaladó csökkenést mutat. A kerti poszáta állománya tulajdonképpen az elmúlt 21 évben összeomlott, fészkelőként csaknem eltűnt hazánkból.
  • 5% körüli állománycsökkenést állapítottak meg 28 madárfaj esetében, ilyen többek között a kakukk, a fehér gólya, a barna rétihéja, a fácán, a bíbic, az erdei pacsirta, a füsti fecske, a házi veréb és a szürke légykapó.
  • 18 faj állománya stabil, ide tartozik például az egerészölyv, a barázdabillegető, az ökörszem, a fülemüle, a sárgarigó, a mezei veréb és a kenderike.
  • 5%-ot meghaladó állománynövekedés következett be a nagy kócsagnál és az örvös galambnál.
  • Évi 5% körüli állománynövekedést állapítottak meg 34 madárfajnál, például a tőkés récénél, a gyurgyalagnál, a búbosbankánál, a nyaktekercsnél, a zöld küllőnél, a barátposzátánál, az őszapónál, a dolmányos varjúnál, a zöldikénél, a tengelicnél, a meggyvágónál és a kék cinegénél.

Ha még részletesebben érdekel a téma, látogass el az MME oldalára.

Cikkajánló