Már a tojásokon ülnek a partifecskék és a gyurgyalagok

Emiatt most fokozottan érzékenyek. Mindkét faj védett, és a törvény szerint a zavarásuk természetkárosításnak minősül, ami bűncselekmény.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. május 27.

Emiatt most fokozottan érzékenyek. Mindkét faj védett, és a törvény szerint a zavarásuk természetkárosításnak minősül, ami bűncselekmény.

A partifecske és a gyurgyalag is löszös, homokos magas partfalakban fészkelnek. Nagyrészt homokbányák, dombivéki löszfalak természetes szakadásaiba költöznek bele, de egyébként bármilyen függőleges partfalat kiválaszthatnak, akár egy vízelvezető árkot, építési területen lévő munkagödröt vagy földhányást – tudhatjuk meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság weboldaláról.

A homokfalakat mindkét faj április második felétől foglalja el, egészen május végéig. Sajnos sokszor bolygatják ezeket, amit a kotló madarak és a fiókák is megsínylenek. Költési időszakban (ápirlis 15-től augusztus 1-ig) nagyon fontos lenne a telepek nyugalmának biztosítása, illetve hogy felfüggesszék az adott területén a földmunkákat és a homokbányászatot.

A partifecske Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A gyurgyalag fokozottan védett, 100 000 Ft eszmei értéket képvisel. A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § (1) bekezdése kimondja, hogy „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.” A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a partifecske- és a gyurgyalagkolóniák zavartalan költésének biztosítása törvényi kötelezettség, a természetkárosítás pedig bűncselekmény, ami jogi következményekkel jár.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló