Magyar találmány a világító kerékpárút

Nagyszerű találmánynak örülhetnek a bringások: az Eger belvárosát Felnémettel összekötő egy kilométeres szakaszon már világít a bicikliút.

Szerző:
greenfo.hu/TM
Fotó:
Hungarian Road Kft.
2015. december 7.

Nagyszerű találmánynak örülhetnek a bringások: az Eger belvárosát Felnémettel összekötő egy kilométeres szakaszon már világít a bicikliút.

Az ötletes újítás egy „zakózásnak” köszönheti létrejöttét, ugyanis a feltaláló-kivitelező egyszer elnézett egy kanyart a sötétben, és elesett a kerékpárjával. Ezután fejlesztette ki a foszforeszkáló útfelfestéseket. A találmány lényege, hogy a hagyományos felfestésre különleges bevonat kerül, amely világító pigmentet tartalmaz.
Ez a fejlesztés - a vállalkozás honlapja szerint - képes hosszan tartó, akár 6-8 órás világításra, és csekély fény mellett is feltöltődik. A világító útburkolati jel már meglévő és új bicikliútra egyaránt felfesthető. A foszforeszkáló jelzővonal főként a közvilágítás nélküli utakon jelenthet jó megoldást, ráadásul az sem elhanyagolható tényező, hogy jóval kevesebbe kerül, mint mondjuk a közvilágítás telepítése.

„Az egri telephelyünkön teszteltünk többféle technológiát. Festettünk, kint hagytuk a hóban, fagyban. Néztük, bántja-e az alapfelfestést, vizsgáltuk, hogyan viseli az időjárás-változást, csapadékot” - mesélte a kezdetekről az index Kerékagy blogjának Farkas Tibor, a feltaláló.Miután a teszteken megtalálta a különféle szerek nyerő kombinációját, 2011-ben Living Road Világító Útburkolati jel néven levédette a technológiát. A fejlesztés a bicikliutak mellett sok más kivilágítatlan helyen is hasznos lehet, így akár köztereken, futópályákon vagy temetők ösvényein. Egyelőre helyi kezdeményezésként Eger belvárosa és Felnémet között próbálhatjuk ki az ország első világító útburkolatú kerékpárútját.

Kapcsolódó cikkeink:

Szürreális bobpálya bringásoknak
Így készíts fel a biciklidet télre

Mostantól simán körbebringázhatod a Fertő tavat

Cikkajánló