Magyar vidrákat költöztettek Hollandiába

Hazánkban él Európa legnagyobb vidraállománya, így kézenfekvő, hogy a megfogyatkozott, sérülékeny holland populációt magyar vidrákkal erősítik.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
facebook.com/petesmalmi.vidrapark
2016. augusztus 22.

Hazánkban él Európa legnagyobb vidraállománya, így kézenfekvő, hogy a megfogyatkozott, sérülékeny holland populációt magyar vidrákkal erősítik.

A közelmúltban öt vidrát szállítottak a Petesmalmi Vidraparkból Hollandiába a Somogy Természetvédelmi Szervezet és az ARK Natuur alapítvány együttműködésének jóvoltából. Ez az első alkalom, hogy ebből a célból külföldre visznek vidrákat - mondta Tömösváry Tibor, a magyar szervezet elnöke, aki szerint erre az itthoni vidrapopuláció stabilitása, jó genetikája adott lehetőséget.

 

Európai Vidra (Lutra Lutra) a Petesmalmi Vidraparkban


Magyarországon a lehetséges élőhelyeket benépesítik a vidrák, ezért kockázatos nálunk a szabadon engedés, mert küzdelem alakulhat ki a területet birtokló és a visszaengedett állatok között. Pedig a meggyógyított, felnevelt példányokat tovább indokolatlan kifutóban tartani. 2020-ig még 20 külföldi vidrát költöztetnek Hollandiába az ottani, elszigetelt állomány frissítésére. 

 

Petesmalmi Vidrapark

A mintegy 170 hektáron elterülő, 14 tavat magában foglaló vidraparkot a Somogy Természetvédelmi Szervezet hozta létre, s igazi Kánaán a veszélyeztetett menyétféle számára. Az 1998-ban nyílt létesítmény 2012-ben még az Örökségünk - Somogyország Kincse címet is elnyerte, nem véletlenül: a tavi és erdei életterek találkozásából adódóan különösen gazdag itt az élővilág. A bejárattól nem messze Luca és Aladár, a két mentett vidra fogadja a vendégeket a természetes mintára kialakított kifutóban. A látogatóközponttól induló tanösvényt bejárva megismerheted a nádasok, halastavak élővilágát, amiben tájékoztató táblák és megfigyelőkunyhók is a segítségedre lesznek. A vidrák mellett madarak sokaságát lesheted meg: bíbicek, kis lilék, cigányrécék, vöcskök, törpegémek, nádi tücsökmadarak, barna kányák, barátposzáták népesítik be a területet. A közkedvelt nádastúrák mellett az állatpark etetéssel egybekötött vidrabemutatót is tart. Az itt dolgozók munkája azonban nem merül ki ennyiben, szerepet vállalnak a fiatal, sérült vidrák, más védett emlősök és madarak gondozásában is.

A vidrapark weboldalát ide kattintva érheted el.

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

A madárbarátokat várják a Naplás-tónál

Egy tucat parlagisas-fióka kelt szárnyra

Így virágzik az Ipoly

 

 

Cikkajánló