​Magyarország legmagasabb fája

Az Iharosberény mellett található duglászfenyő már bőven 50 méter felett jár, és 140 éve mellé remek egészségnek is örvend.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2022. március 14.

Az Iharosberény mellett található duglászfenyő már bőven 50 méter felett jár, és 140 éve mellé remek egészségnek is örvend.

A képeken látható szép szál fenyőt Dr. Pósfai György fedezte fel, aki amellett, hogy természettudós, dendromán is, vagyis a fák elkötelezett rajongója. Az ő előzetes lézeres mérései alapján az derült ki, hogy a fa 51 és 52 méter között van, amit később pontosabb mérések is alátámasztottak.

Ezeket még 2019 áprilisában végezték el, és akkor azt állapították meg, hogy egy 51,65 méteres példánnyal van dolgunk, amely mindezek mellé még remek állapotban is volt, így vélhetően jelenleg már 52 méter felett járhat.

Ami az életkorát illeti, irodalmi és erdészeti adatok szerint az 1870-80-as években ültették, akkor honosították meg a területen először az amerikai duglászfenyőt.

Ahogy a nevéből sejteni lehet, ez a faj eredetileg az észak-amerikai kontinensről származik, ott egyébként bőven 100 méter fölé is cseperedhet. A Wikipédia szerint az eddig ismert legnagyobb parti duglászfenyőt 1897-ben vágták ki Washington államban. Az a példány állítólag 145 méter magas volt, korát pedig 480 évre becsülték. Ennek fényében még van hova cseperednie az iharosberényi hazai rekordernek.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló