Makkvetéssel segítik a tömörkényi vadkörtés megújulását

A szajkók példáját követve a helyiek a nemzeti parkos munkatársakkal együtt segítik az idős vadkörtés-tölgyes természetes megújulását Tömörkény határában.

Szerző:
knp.hu
Turista Magazin
Fotó:
Pataki Zsolt / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2020. december 16.

A szajkók példáját követve a helyiek a nemzeti parkos munkatársakkal együtt segítik az idős vadkörtés-tölgyes természetes megújulását Tömörkény határában.

A Kiskunságban a tölgyesek állományai mára jelentősen lecsökkentek, így önmagában is érték egy idős tölgyes. A tömörkényiek az öreg vadkörtefák miatt csak „vadkörtésnek” nevezik azt a település határában található ligetekkel tarkított, legeltetett, szép tölgyes erdőt, amely néhány évtized múlva utódgeneráció hiányában sajnos pusztulásra lenne ítélve – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. Ezt vetíti előre, hogy az elmúlt években az erdő délkeleti részén már több kocsányos tölgy kiszáradt és kidőlt.

Ezért döntöttek úgy a nemzetipark-igazgatóság szakemberei, hogy a helyiekkel összefogva az 1,56 hektáros erdőben a szajkókat utánozva, makkvetéssel segítik az idős vadkörtés-tölgyes természetes megújulását. A szajkók ugyanis ősszel rendszeresen gyűjtik, és gondosan a földbe rejtik a számukra télen táplálékul szolgáló makkot. Majd azok a makkok, melyeket a tél folyamán sem a szajkók, sem a vaddisznók, sem a rágcsálók nem esznek meg, tavasszal kihajt, és csemete lesz belőle.

A szajkó példáját követve szorgos kezek 15 kg helyben gyűjtött makkot vetettek el a vadkörtés záródáshiányos részein. A lelkes „makkvetők” bíznak benne, hogy a télen nem dézsmálják meg mindet az erdei állatok, így sok közülük kihajt majd tavasszal, és megfelelő ápolás mellett az idős tölgyek utódait képezhetik.

A szajkó, az egyik legszínpompásabb varjúféle

Mindenevő madárként igen sokféle táplálékot elfogyaszt. Tavasszal és nyáron elsősorban állati eredetű koszton (rovarok, gerinctelenek, kisemlősök, madártojások, madárfiókák) él, ősszel és télen pedig inkább a növényi eredetű betevőt részesíti előnyben. A gabona- és gyommagvak, illetve a különböző gyümölcsök mellett a bükk és a tölgyek makkját is igen nagyra értékeli. Utóbbi termésekből be is spájzol az ínségesebb napokra, talajba rejtett táplálékraktárainak pontos helyét azonban gyakran elfelejti, így – ha közvetve is – nagyban hozzájárul az erdőségek spontán felújulásához. A szajkó (Garrulus glandarius) nem élvez természetvédelmi oltalmat Magyarországon.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló