Manótúra, vidrafütty és irodalmi fröccsdélután - Hétvégi programajánló

Ha rajtunk múlik, most sem lesz eseménytelen a hétvégéd. Irány a Vince-napi vesszővágás, csemetékkel az Abaligeti-barlangot célozd be, ha a Hortobágy közelében laksz, látogasd meg a vidrákat, de ha a fázósak közé tartozol, akkor sem kell unatkoznod.

Szerző:
TM
Fotó:
supernova.eso.org
Shutterstock
www.opusztaszer.hu
2016. január 14.

Ha rajtunk múlik, most sem lesz eseménytelen a hétvégéd. Irány a Vince-napi vesszővágás, csemetékkel az Abaligeti-barlangot célozd be, ha a Hortobágy közelében laksz, látogasd meg a vidrákat, de ha a fázósak közé tartozol, akkor sem kell unatkoznod.

1. Kalandozás a Tejúton túlra

 

 


Ember és világűr, galaxisok sokasága, a Világegyetem születése, a Naprendszer utolsó pillanatai, az űrkutatás mérföldkövei - mindezek megjelennek az Európai Déli Obszervatórium a Földtől a Világegyetemig című, félórás teljeskupolás filmjében, amit itthon először január 16-án, szombaton láthattok a debreceni Agórában. A magyar változatot az élményközpont a Csokonai Nemzeti Színházzal karöltve készítette el, a narrátor Varga Klári színművész. Itt nézheted meg a film trailerét.
Mikor?
2016. január 16.
(A filmet január 31-ig szombaton és vasárnap 12, 14 és 16 órától vetítik.)
Hol?
Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen
Még több infó ide kattintva.

 

2. Vigyél élelmet az erdei állatoknak kisvasúton!

 


Pattanj fel a kaszói kisvasútra, és segíts te is abban, hogy a szarvasok, őzek és vaddisznók télen is könnyen élelemhez jussanak. A Baláta-tóig tartó utazás közben megszemlélheted a varázslatos, vadban gazdag erdőt, ahol még az Aldrovanda vesiculosával, a ritka és különleges rovarfogó növénnyel is megismerkedhetsz.
Mikor?
2016. január 16. (és 23.)
Hol?
Kaszó
Elérhetőségek ide kattintva.

 

3. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince

 

 


Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a következő vasárnap a Vince-napi vesszővágás jegyében telik majd. A programot zenés felvonulás nyitja, a Szent Vince Borrend játékos próbatételek után új borrendi tagokat avat, a Látogatóközpontban kiállítást lehet megtekinteni nemzeti italunkkal, a fröccsel a középpontban, ezt irodalmi fröccsdélután követi, végül pedig az újbort is meg lehet kóstolni. Persze a várható szőlőtermés hagyományos megjövendölése sem maradhat el.
Mikor?
2016. január 17.
Hol?
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
További információért kattints ide

 

4. A vidrafütty nyomában

 


A hortobágyi halastavak élővilága nemcsak nyáron izgalmas. A téli időszakban madarat nem sokat látni, vidrát viszont jó eséllyel megpillanthatsz, belőlük ugyanis hazai viszonylatban itt van a legtöbb. Az biztos, hogy az állat nyomai, azaz a territórium határát jelölő, általa gyúrt fű-sár gombócok bármikor észrevehetők a gátakon - írja a magyarnemzetiparkok.hu, és a jellegzetes vidrafüttyöt is gyakran hallani. Erről szól az I. Hortobágyi Vidranap: tárt kapukkal vár a Hortobágyi Vadaspark, ha az időjárás engedi, gyalogtúrát lehet tenni a halastavaknál, a bónusz program pedig az alkonyati vidrales.
Ne felejts el előre bejelentkezni. Elérhetőségek itt. 
Mikor?
2016. január 16.
Hol?
Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy-halastó
Részletesebben ide kattintva

 

5. Manótúra az Abaligeti-barlangban

 


Moszanka és Pipisztrella vezetésével mesés kalandokban lehet részed az Abaligeti-barlangban most vasárnap. A körülbelül egyórás program során a gyerekek megtudhatják, hogyan keletkeznek a barlangok, megismerhetik a föld alatti rejtett élővilágot, és azt is látni fogják, mi mindenre érdemes odafigyelni, amikor barlangokban járunk. Figyelem, a túrák árvízveszély miatt elmaradhatnak, így érdemes előzetesen érdeklődni (telefonszám itt). Előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2016. január 17.
Hol?
Abaligeti-barlang
Bővebben itt olvashatsz a programról. 

Cikkajánló