Már énekel a kékbegy a Kis-Balatonon

Megérkezett a Kis-Balaton területére hazánk egyik legszebb nádi énekesmadara, a légykapófélék családjába tartozó kékbegy.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Miklós Marianna / Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 6.

Megérkezett a Kis-Balaton területére hazánk egyik legszebb nádi énekesmadara, a légykapófélék családjába tartozó kékbegy.

Ezek a madarak a telet a Mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, nálunk jellemzően áprilistól szeptemberig tartózkodnak. „Az egyébként igen rejtőzködő életmódú madárfajt leginkább csak ilyenkor, a vonulásból visszatérve, március végén, április elején lehet megpillantani, illetve meghallani, amikor a hímek revírt, fészkelőterületet foglalnak, majd egy kiemelkedő pontról hangosan énekelnek” – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNP) honlapja.

Ekkor vették észre a nemzetipark-igazgatóság munkatársai is. A most érkezett hímet dallamos hangja és a fakó, kora tavaszi tájból kivillanó égszínkék torok- és mellfoltja árulta el.

A hímek éneke sok utánzást tartalmaz, és az idegen hangoknak köszönhetően nagyon változatos. „A kékbegy hím nászrepülése igencsak látványos. Éneklés közben olykor a levegőbe emelkedik, majd széttárt faroktollakkal egy félkört leírva visszaszáll eredeti helyére, vagy annak közelébe. Ha egy tojó érkezik a territóriumába, a hím, a talajon kék melltollait felborzolva, szárnyait kissé leeresztve, udvarolni kezd neki” – tudjuk meg a BfNPI cikkéből.

És hogy hol figyeljük ezt a szépséges kis madarat? „Hazánkban halastavak, csatornák és mocsarak fákkal tarkított nádasaiban sokfelé előfordul. A Kis-Balatonon is nagy állománya található a fajnak.”

A kékbegy védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Cikkajánló