Már fekete kökörcsinnel is sokfelé találkozhatunk

A sötétbíbor szirmú virág szinte bárhol megtalálható az országban, mégis kell egy kis szerencse ahhoz, hogy ráakadjunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Schneider Viktor / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. április 3.

A sötétbíbor szirmú virág szinte bárhol megtalálható az országban, mégis kell egy kis szerencse ahhoz, hogy ráakadjunk.

A Duna-Tisza-közén már javában virágzik a fekete kökörcsin – adja hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán. A mutatós növény a boglárkafélék közé tartozik, 8-12 cm-esre nő meg, és március-április környékén virágzik. Mindenhol selymes szőr borítja, ami védi a kora tavaszi hideg ellen.

Magyarországon majdnem mindenhol találkozhatunk vele, sziklagyepeken, dombvidékek löszgyepjeiben és alföldi homokgyepeken is. A Kiskunságban például Bugacra, Kunpeszér környékére, a Fülöpházi-buckavidékre, Hajósra vagy Baja környékére kell mennünk, hogy láthassuk. Leszedni ugyanakkor nem érdemes:

hamar elhervad, de az átültetést sem szokta túlélni.

Amikor elérkezik a május, szőrös bóbitát „növeszt” a terméses hajtás megnyúlásával, a bibéi pedig repítőkészülékké alakulnak, amelyek a szél szárnyán utaznak tova. Ezeken a repítőkészülékeken kis spirál alakú nyúlvány található, ami kiegyenesedik, ha nedvesség éri, így belefúródik a talajba.

A kökörcsin protoanemonint tartalmaz, ami mérgező. Hatóanyagát a népi gyógyászatban juhhimlő kezelésére, epe és vesebántalmakra, köszvényre, reumára használták.

A fekete kökörcsin hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Cikkajánló