Már Hódmezővásárhelyen is költ a ritka havasi sarlósfecske

Egy tízemeletes társasházat szemeltek ki maguknak a sarlósfecskepárok, legalább nyolc madár fészkel a helyen.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. augusztus 3.

Egy tízemeletes társasházat szemeltek ki maguknak a sarlósfecskepárok, legalább nyolc madár fészkel a helyen.

Először július 22-én figyelték meg a fecskéket helyi madarászok, a fiókáikat etették. Volt, hogy egyidőben nyolc madarat is láttak, de a pontos számukat egyelőre nem sikerült meghatározni. Az elmúlt években hazánkban alig láttak havasi sarlósfecskét. 1996-2019 között 14 alkalommal került elő, esetenként egy vagy két átrepülő példány – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

Most májusban egy debreceni gabonatároló silónál kezdtek költésbe a fecskék, ahogy arról mi is beszámoltunk. Az eddigi megfigyelések alapján tehát 2020 új fészkelője a havasi sarlósfecske, ami ezen a két helyszínen költ.

A faj egyébként a sziklás partfalakat és az épületeket kedveli, telepesen fészkel. Elsősorban a mediterrán térségben, a Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában lehet vele találkozni. Sokszor magas helységekben fordul elő, így az Alpokban, a Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben. Egy éven kétszer rak tojást, egyszerre kettőt-hármat. Repülő ízeltlábúakkal táplálkozik, fészekanyagát pedig a levegőben sodródó anyagokból gyűjti.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló