Már jóízűen lakmározik a mentett denevér – Videó

Nemrég került a legyengült kis denevér a mályi madármentőkhöz, de szerencsére nem volt sérülése, így egy kiadós vacsi után hamar erőre kapott.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Mályi madármentők
2022. január 5.

Nemrég került a legyengült kis denevér a mályi madármentőkhöz, de szerencsére nem volt sérülése, így egy kiadós vacsi után hamar erőre kapott.

Január elején jött a hívás a mályi madármentőkhöz, miszerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Gyermekegészségügyi Központjánál találtak egy denevért. Egy lépcső oldalán lógott, és eléggé rossz helyen volt – derült ki a Facebook-posztjukból. Gyorsan felkerekedtek, elmentek a kórházba, és átvették a feltételezhetően sérült denevért. Szerencsére a kis denevérnek nem volt semmi baja, valószínűleg az enyhe idő miatt mászhatott ki. Folyadék és vitaminok után megkapta „lisztkukac” vacsoráját is. És, hogy ez mennyire ízlett neki, erről tanúskodik a rövid videó, amit érdemes hanggal megnézni.

Pár napig még a mályiaknál marad a denevér, táplálják, felerősítik, majd visszaviszik családjához, hogy jó kondícióban folytathassa téli álmát. A denevérek ugyanis ebben az időszakban téli álmot alszanak, pontosabban a téli hibernáció állapotában vannak, amikor is csökken az anyagcseréjük, és jelentősen csökken a testhőmérsékletük is. Míg az aktív időszakban, repülés közben 38–40 °C körül van a hőmérsékletük, télen az akár 8–10 °C- ra is csökkenhet. Életműködésük szintén minimális szintre áll be, szívverésük percenként 10–14, légzésszámuk 1–2 ilyenkor. Ha külső zavarás éri őket, az indokolatlan ébredésekkel rengeteg energiát veszítenek, téli tartalékaik emiatt vészesen csökkennek, ami akár végzetes is lehet számukra. Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben túránk során (pl. barlangokban, bányajáratokban) véletlenül telelő denevéreket látunk, ne ébresszük fel azokat, ne világítsunk, ne vakuzzunk rájuk, ne zajongjunk a közelükben.

Cikkajánló