Már közel száz felújított turistaház várja a vándorokat Magyarországon

Zajlik a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, mi meg csak kapkodjuk a fejünket, hogy hány turistaház is újult meg. Egy csokorba szedtük a legérdekesebbeket.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
2021. július 9.

Zajlik a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, mi meg csak kapkodjuk a fejünket, hogy hány turistaház is újult meg. Egy csokorba szedtük a legérdekesebbeket.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program célja, hogy hazánk aktív- és ökoturisztikai térségeiben, illetve vonzó túraútjai mentén fenntartható, a közt szolgáló, vonzó szálláshelyfejlesztés valósuljon meg. Részben szubjektív válogatás következik a legkülönlegesebb helyszínen található, vagy csak éppen a szívünkhöz közel álló és most megújult turistaházakról.

Megálló a Velencei-tónál, a Budapest-Balaton kerékpárúton

Az 56 fő befogadására alkalmas Tölgyhang Vendégház a készülő Budapest-Balaton kerékpárút egyik legfontosabb helyszíne lehet, hiszen a főváros és a Balaton között nagyjából félúton, a Velencei-tó tőszomszédságában található. Valóban nagyon jó lenne, ha a turistaház az utazásaik során 1-2 éjszakát eltöltő aktív turisták szolgálatába állna!

Szállások a méltatlanul alulértékelt Dél-Zalában

Kiemelten fontos, hogy a hazai turistamozgalom gerincútvonalai mentén színvonalas szálláshelyek legyenek, így a homokkomáromi templom és Nagykanizsa közötti DDK útvonalon fekvő Zsigárdi Erdei Lak valóban méltó volt a felújításra. A Csömödéri Turistaszálló is fejlődött, hiszen a 46 fő elszállásolására alkalmas épület elektromos áramellátását már napelemek biztosítják.

Ágasvár: egy örök klasszikus

Sokunk kedvence, a hajdani vadászház, amelyet 1925-ben bővítettek és adtak át a turisták számára, most korszerű, 21. századi felújításon esett át, amely állítólag a környezettudatosság és a fenntartható vendégfogadás szép példájává vált. Alig várjuk, hogy újra felkeressük a házat!

Turistaszállás karbonlábnyom nélkül: Anna-lak

Ez az a ház, ahol mindig is meg akartál szállni! Elsősorban a helyszín miatt, hiszen nagyon vonzó egy ilyen csöndes hely Budapestről pár lépésre. És azért is, mert Fekete István regényeinek illusztrátora, Csergezán Pál tájkép és vadászfestő alkotóhelye volt az 5 ezer négyzetméteres erdei tisztással körülvett Anna-lak. A férőhelyek és a vizesblokkok száma megduplázódott, az energiát pedig teljes mértékben megújuló forrásból nyeri az immár 22 főt is fogadni képes, megújult szálláshely.

Egy másik örök klasszikus: Kőhegyi Czibulka János Menedékház

Jó látni, hogy a valódi, autóval el nem érhető menedékházak is megújulnak a program keretében. A felújításnak köszönhetően tisztított esővizet felhasználó és a növekvő látogatószámot kiszolgálni képes, nagykapacitású vízrendszer működik a házban, az energiát pedig napelemek szolgáltatják. Az épület konyhája egy külső nyárikonyhával bővült, ezzel nemcsak a büfé kínálatának színvonalát emelve, az érkező csoportoknak akár kreatív gasztronómiai programot is nyújthat a ház.

Irány a Mecsek!

Teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár kulcsosház is, valamint önálló vizesblokk-épülettel bővült az Erdei Vándortábor Program egyik mecseki táborhelye, a Zobáki Nomád Tábor. A természetjárókat így a XXI. századi igényeket is kielégítő körülmények várják a különleges tájképi értékű, védett Kelet-Mecsekben.

Pihenés a parkerdőben: Gyertyánosi Gyöngyvirág Kulcsosház

Kaposvár határában 12 fő elszállásolására alkalmas, csinos kis ház várja a vendégeket, de a szomszédságában egy 20, valamint egy 40 főt is befogadni képest nyitott, fedett filagória is áll – lehetőséget adva nagyobb csoportok időjárástól független pihenésére. Ezen kívül tűzrakó helyek és egy környezetbarát külső mellékhelyiség is található itt. Jó példája ez annak, hogy a magyarországi viszonyok közepette a megújuló házaknak többféle igényt kell kiszolgálniuk, s nem feltétlenül csak menedékház funkcióban kell üzemelniük.

Aludj az Agostyáni Arborétumban!

Az arborétumi tó partján álló, 10 fős kulcsosház vadonatúj köntösben várja az igazán egyedülálló élményre vágyó látogatókat. Itt garantáltan nem leszel egyedül, hiszen mintegy 300 féle fa és cserje vesz körül, s a 2004 óta közösségi jelentőségű Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Területen eddig 71 madárfajt figyeltek meg.

Zempléni turistaház komplexum

Abban már a Másfélmillió lépés Magyarországon stábja is egyetértett, hogy jóval többet kellene járni a Tokaji (Zempléni)-hegységben, s ez az állítás ma is igaz. Erre ad most lehetőséget a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) néven, a Pálházi Erdei Vasút szomszédságában megnyitott turistaház.

Alpesi hangulat a Soproni-hegységben

A Hidegvíz-völgy felett húzódó 500 méter magas vízválasztó gerinc ölelésében, az országhatártól néhány száz méterre, lucfenyők és bükkök árnyékában áll a Roth Gyula erdőmérnök nevét viselő, vadonatúj turistaház, a Hidegvízvölgyi Kulcsosház, amely 12 fő számára nyújt szállást és nyugodt kikapcsolódási lehetőséget.

Cikkajánló