Már nem lehet megmenteni a fancsikai kilátót

Szakértői vélemények szerint már nem lehet felújítani a Debreceni Erdőspuszták népszerű kilátóját, ezért elbontják azt.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
dehir.hu
2023. április 20.

Szakértői vélemények szerint már nem lehet felújítani a Debreceni Erdőspuszták népszerű kilátóját, ezért elbontják azt.

Ugyan 2017-ben már egyszer felújításon esett át, most ismét lezárták. A dehir.hu szerkesztőségének többen is jelezték, hogy a kilátót nemrégiben szalagokkal zárták le, és egy felirat szerint a szerkezet balesetveszélyes, tilos rá felmenni.

Mint a lap megtudta, a faanyagvédelmi szakértői vélemény szerint a szerkezet lokális javításokkal nem helyreállítható, ezért a kilátó elbontását javasolták. „A tető és lépcsőszerkezet jelentős része korhadt, az építmény egyes tartószerkezeti elemeit jelentős biotikus és abiotikus károsodások érték. Az úgynevezett alsó szoknya jelentős területen gombakárosított, a károsítás több helyen a rudazatokra is átterjedt” – írja a dehir.hu. A tartószerkezeti szakértői vélemény ezzel egybecseng: eszerint a szerkezet károsodott, veszélyes állapotú, nem használható.

A Nyírerdő Zrt. most pályázatot írt ki az 1980-ban épült, 13 és fél méter magas fancsikai kilátó elbontására. Az erdőgazdaság arra kéri a kirándulókat, hogy ne menjenek fel a kilátóba. Helyette a hármashegyi és az Erdőspusztai Arborétum területén található kilátók meglátogatását ajánlják.

Cikkajánló