Három napig látogatható lesz a Sas-bérc különleges kilátója

Április 8-tól 10-ig ideiglenesen nyitva lesz a Cserhát egyik legszebb kilátója, a Sas-bérc tornya.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
Forrás:
Sas-bérci kilátó Facebook-oldala
2023. április 6.

Április 8-tól 10-ig ideiglenesen nyitva lesz a Cserhát egyik legszebb kilátója, a Sas-bérc tornya.

A létesítmény Facebook-oldalán megosztott információ szerint idén a húsvéti hétvégén lesz először nyitva: április 8-tól 10-ig, 9 és 17 óra között várják a kirándulókat. A bejegyzésben azt is írják, hogy április 7-én, nagypénteken zárva lesz a kilátó, illetve hogy április további részében szintén nem lesz látogatható felújítási munkálatok miatt. A tervezett nyitás: május 6 – 7.

A Buják fölötti hegytetőn, a 466 méter magas Sas-bérc csúcsán magasodik az ország egyik legérdekesebb formájú kilátója, ahonnan pazar panoráma nyílik, jól látható a Börzsöny és a Mátra vonulata is. A kőtornyot az 1910-es évek végén bajor mintára Pappenheim Szigfrid gróf építette felesége, gróf Károlyi Erzsébet kérésére. A hazánkban nem megszokott stílusjegyeket képviselő toronyépület kettős célt szolgált. A földszinten lakott családjával a gróf erdésze, az emeleten pedig a vadászoknak volt kialakítva szállásrész. A házat egészen az 1950-es évekig lakták, majd azt követően szép lassan az enyészeté lett. Az erdészet a kétezres évek elején újította fel.

A Sas-bérci kilátó már önmagában megér egy túrát, de errefelé sok egyéb látnivaló is akad. Magával ragadó túracélpontokat találunk Buják környékén, ahol nem csupán a vadregényes környezetben álló vármaradványokat, hanem többek között földtani érdekességeket is láthatunk. Bér határában pedig különleges kőcsúszda és andezitömlés gyönyörködtet.


Cikkajánló