Még mindig keresik a jósvafői barlangban eltűnt búvárt

A vasárnap eltűnt kutatóbúvárt továbbra is nagy erőkkel keresik a jósvafői Kossuth-barlangban. Az eltűnt férfi a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának a tagja, nagy tapasztalattal rendelkező szakember.

Fotó:
Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Forrás:
Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2022. április 5.

A vasárnap eltűnt kutatóbúvárt továbbra is nagy erőkkel keresik a jósvafői Kossuth-barlangban. Az eltűnt férfi a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának a tagja, nagy tapasztalattal rendelkező szakember.

Aggodalommal, egy emberként követi a mentés fejleményeit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hiszen az állomány egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset Jósvafőn, a Kossuth-barlangban – írja honlapján a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mede Márton tapasztalt búvár, 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, és számos víz alatti mentésben vett részt, szabadidejében pedig barlangi kutató búvárként is dolgozik. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

A tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett hazánknak, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki- írják.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban, ahol vasárnap egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mentésén több mint ötven szakember dolgozik, a helyszínen van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is.

A mentést a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálja. A 24.hu-nak a TEK Sajtóosztálya elmondta, az eltűnt búvár utolsó ismert tartózkodási helyén 4-6 m3 sűrű, agyagos föld omlott le körülbelül 45 méter vízmélységben. A mentés a lehető legnehezebb körülmények között zajlik, ráadásul a barlang bonyolultsága miatt csak néhány, a barlangot jól ismerő búvár merülhet.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, ami ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert. A vasárnapi feltáró merülés során a 3. szifon járatait kutatták az engedéllyel rendelkező, tapasztalt búvárok.

Cikkajánló