Még mindig ömlik a szennyezett bányavíz a Sajóba

Az alsósajói vasércbánya altárójából február végén kezdett folyni a szennyezett víz, és az ügyben azóta sem történt semmi.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Orosz Örs / Facebook
Forrás:
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál
felvidek.ma
2022. május 18.

Az alsósajói vasércbánya altárójából február végén kezdett folyni a szennyezett víz, és az ügyben azóta sem történt semmi.

Az esetről mi is beszámoltunk márciusban. Az első hírek vörösiszapról szóltak, de ezt rövidesen tisztázták, és kiderült, hogy vas-oxid tartalmú anyagról van szó. Akkor elszíneződést igen, de halpusztulást nem tapasztaltak a folyón, aminek a vize Magyarországra érve tovább hígult, így nálunk nem volt tetten érhető a szennyeződés.

Most, három hónappal később még mindig ömlik a szennyezett bányavíz a Sajóba, állítólag még nagyobb mennyiségben: míg az első bejelentéskor, február 24-én percenként 10 liter, most 17 liter kerül a folyóba. A felvidek.ma cikke szerint „a folyó halott”, rengeteg a hal- és a ráktetem. „A hivatalok és minisztériumok egymásra mutogatnak, a rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz egyre csak ömlik” – írják, hozzátéve, hogy a helyi horgászszövetség egyik tagja az Európai Bizottság elé viszi az ügyet tehetetlenségében. Orosz Örs Nyitra megyei képviselő egyenesen ökológiai katasztrófát emleget:

A folyó magyar szakaszán folyamatosan mérik a fémek jelenlétét a vízben, de határérték alattiak az eredmények a Borsos-Abaúj-Zemplén megyei hírportál értesülései szerint. Három helyen, Sajópüspökinél, Miskolcon és Muhinál végeztek többszöri méréseket. Halpusztulást sehol sem tapasztaltak.

Cikkajánló