Megérkeztek az első gólyák az Alföldre

Évről évre egyre korábban érkeznek a vándorok. A három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le a hosszú út után.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. március 1.

Évről évre egyre korábban érkeznek a vándorok. A három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le a hosszú út után.

A gólyák általában március második felében, Sándor-nap táján szoktak visszatérni telelőhelyükről, azonban minden évben akadnak olyan példányok, melyek korábban érkeznek. Tavaly március 3-án bukkantak fel az első fehér gólyák Mezőberény térségében, idén már február 26-án este megjelentek az afrikai vándorok. A három, jó erőben lévő madár a hosszú út után Dévaványán szállt le – közölte a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Az utóbbi években általában 300 körül alakul a fészkelő gólyapárok száma Békés vármegyében.

A nemzeti park munkatársai arról is beszámoltak, hogy a gólyák korai érkezése a február közepi enyhe időjárással magyarázható. A madarak a hosszú út ellenére láthatóan jó erőben vannak, azóta is rendszeresen megfigyelik őket, s mivel a térségben jelenleg nincs hótakaró, a táplálékszerzéssel sincs gondjuk. A gólyáknál egyébként rendszerint a hímek érkeznek hamarabb, és mire a párjuk megjön, addigra kitatarozzák a fészket.

Áttelelő gólyák
A Körös–Maros Nemzeti Parkban is szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák. Az esetek többségében ezek fiatal, gyenge példányok, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető hosszú útra. Idén két példány telelt át a Körös–Maros Nemzeti Parkban Battonya térségében.

Cikkajánló