Megfulladnak az európai erdők

Telítődnek Európa erdői, az egyre öregebb fák egyre kevésbé képesek elnyelni a szén-dioxidot.

Szerző:
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 21.

Telítődnek Európa erdői, az egyre öregebb fák egyre kevésbé képesek elnyelni a szén-dioxidot.

Egy új, nemzetközi felmérés tanúsága szerint Spanyolországtól Svédországig az európai erdők egyre inkább elöregednek, olyan fák alkotják növényzetüket, amelyek kevésbé képesek elnyelni a szén-dioxidot. A fákat egyre több erdőtűz fenyegeti, gyakoribbak a pusztító viharok és a rovarok támadásai is. A kontinens egyes részein elkezdődött az erdők kivágása - állapították meg holland, finn, svájci és olasz kutatók a Nature Climate Change folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Mindez azt jelenti, Európában nem számolhatunk azzal, hogy az erdők a jövőben képesek lesznek a jelenlegi mértékben elnyelni a gyárak, erőművek, gépkocsik szénkibocsátását - mondják a szakemberek. Az európai erdők jelenleg az európai szénkibocsátás 10 százalékát nyelik el.

Ezek az újranövő erdők folytonos szénelnyelők, és a korábbi előrejelzések azt mutatták, hogy még évtizedeken keresztül azok is maradnak, ám vannak jelei annak, hogy telítődnek. Az erdészeti politika és az erdőgazdálkodás felülvizsgálatára van szükség, ha fenn akarjuk tartani az elnyelés mértékét. Gyors kalkulációk szerint a telítettségi pontot valamikor 2030 körül érik el, hacsak a kormányok nem hoznak hathatós intézkedéseket - mondta Gert-Jan Nabuurs, a hollandiai Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont szakembere, a tanulmány vezető szerzője.
Évszázadok óta Európa most a legzöldebb, a középkor óta most a legnagyobb az erdős területek nagysága, köszönhetően a második világháború utáni újratelepítési erőfeszítéseknek. Az adatok azonban 2005 óta azt mutatják, hogy lelassult az erdők növekedése, ahogyan a fák elöregednek.

A fák elnyelik a levegőből a gázokat, és szénként beépítik azokat törzsükbe, gyökereikbe és ágaikba. Elöregedve azonban kevesebb gázt képesek elnyelni, és az elraktározott szenet kibocsátják, amikor elhalnak és rothadnak.
Nabuurs szerint jobb erdőgazdálkodással elejét lehetne venni az öregedő erdők problémájának.

Cikkajánló