Meggyűrűzték a hortobágyi kanalasgémeket

Színes gyűrűvel jelöltek meg 50 kanalasgémfiókát hazánk legnagyobb telepén.

Szerző:
TM
Fotó:
Borza Sándor / Hortobányi Nemzeti Park Igazgatóság
2020. május 18.

Színes gyűrűvel jelöltek meg 50 kanalasgémfiókát hazánk legnagyobb telepén.

A faj védelme szempontjából nagyon fontos, hogy tudjuk, hol töltik a telet, milyen helyszíneket keresnek fel vonulás közben, és hogy az egyes populációk egyedei milyen kapcsolatban vannak egymással. Többek között ezek miatt gyűrűzik meg őket a szakemberek. Most a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata a Hortobágyi-halastó IV-es tóegységén tevékenykedett, ahol egyébként a legtöbb kanalasgém él hazánkban.

Végül ötven fiókát gyűrűztek meg. Fontos tudni, hogy a gyűrűk nem zavarják a madarakat. Már 2004-től kezdve jelölik a hortobágyi kanalasgémeket, azóta összesen 881 fiókára került színes gyűrű. Az adatok alapján így megállapíthatták, hogy a legtöbb itteni madár Tunéziában szeret telelni, de sokan mennek Olaszország déli részeire is. A Szaharától délre lévő országokban is olvastak már le magyar kanalasgémgyűrűket, például Mauritániában, Nigerben és Szenegálban. A legtávolabbi egyed ez utóbbi helyen, tőlünk 5133 kilométerre telelt.

Az íbiszfélék családjába tartozó kanalasgém kárókatonákkal és szürke gémekkel egy telepen költ a Hortobágyi-halastó nádasában. Idén kevesebben kezdtek költésbe (kb. 200 pár), aminek az év eleji aszály lehet az oka. A kanalasgémek általában 3-4 fiókát nevelnek. A faj hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló