Meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Lezuhant és meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában. A baleset a Vörös-tavi-csúcs (Kolový štíyt) közelében történt hétfőn, röviddel 7 óra előtt.

Szerző:
ujszo.com
www.magas-tatra.info/
Fotó:
www.hzs.sk
2019. július 16.

Lezuhant és meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában. A baleset a Vörös-tavi-csúcs (Kolový štíyt) közelében történt hétfőn, röviddel 7 óra előtt.

A hegyimentő-szolgálatot a balesetet szenvedett hegymászó társa értesítette, aki a pontos koordinátákat is megadta, így a hegyi mentők azonnal elindulhattak a helyszínre- írja a pozsonyi Új szó.

 


A rossz látási viszonyok és az erős szél miatt azonban a légi mentők nem tudták a baleset helyszínét megközelíteni, ezért a helikopterről két hegyimentő ereszkedett le a Vörös-tavi-völgybe (Červená dolina), akik onnan földi úton érték el a lezuhant hegymászót, miközben Ótátrafüredről is hegyimentők újabb csoportja indult a baleset helyszínére- írja a magas-tátra.info.

 


A 40 éves magyar hegymászó a 250 m-es zuhanás során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Holttestét a Belügyminisztérium helikopterével a Zöld-tavi menedékházhoz szállították, ahol átadták az illetékes rendőri szerveknek. A bejelentést tevő hegymászót a hegyimentők kísérték vissza a menedékházhoz

 

 

 

Már hosszabb ideje elérhető egy, az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás a Magas-Tátrában túrázók számára, amely lehetővé teszi a segélyhívás elküldését egy sürgősségi SMS-ben. Ennek nagy előnye, hogy az esemény leírásával együtt elküldi a hegyimentőknek a küldés helyének pontos koordinátáit, amely jelentősen megkönnyíti az érintett személyek lokalizálását. Az alkalmazás ma már Android és IOS eszközökre is elérhető, és díjmentesen letölthető a HZS honlapjáról.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Elkezdődött a nyári szezon a Magas-Tátrában

Gumicsizmában hódították meg a Tengerszem-csúcsot

Medvék miatt zártak le három barlangot a Magas-Tátrában

 


 

Cikkajánló