Megjelent a Turista Magazin legújabb nyári száma

Nyári összevont tematikus számunkban ezúttal a Velencei-tavat és környékét vesszük górcső alá. Ingókövek, kőtengerek, különleges sziklahalmok között kalandozunk a Velencei-hegységben, bejárjuk a Dinnyési-fertő rejtett kincseit, és a feltérképezzük a tó körüli családbarát helyeket is a vakációra. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Nógrádi Attila
Francz Ilona
Molnár Péter
2019. június 28.

Nyári összevont tematikus számunkban ezúttal a Velencei-tavat és környékét vesszük górcső alá. Ingókövek, kőtengerek, különleges sziklahalmok között kalandozunk a Velencei-hegységben, bejárjuk a Dinnyési-fertő rejtett kincseit, és a feltérképezzük a tó körüli családbarát helyeket is a vakációra. 

 

Harmadik legnagyobb természetes tavunk ugyanis pont azt „tudja”, mint a Balaton, csak kicsiben: strandokkal teleszórt déli part és geológiai látványosságokkal büszkélkedő, vadregényes északi oldal. A Jelvényvadászban a Velencei-hegység geológiai különlegességeit járjuk be, amely szerény kiterjedése ellenére, nem is gondolnánk, milyen gazdag természeti értékekben.

 

Az ingókövek egyik leglátványosabb képviselője a Pákozd feletti Kocka-kő

 

A Messzelátóban a Velencei-tó mellett, a Bence-hegy tetején található szokatlan formájú, különösen szép panorámájú Bence-hegyi kilátót mutatjuk be, szálláshelynéző rovatunkban pedig a gyerekekre fókuszálva a Pelikán-ház Erdei Iskolához látogatunk el.

 

A szokatlan formájú Bence-hegyi-kilátó

 

A Pelikán-ház Erdei Iskola

 

Két csobbanás között egy kis kulturális látnivalót is beiktattunk, felfedeztük a kápolnásnyéki Halász-kastélyt. A Mesél a Térkép rovatunkban a Gárdonyi járás értékeiből, történeteiből, legendáiból mazsolázgattunk, hogy kedvet csináljunk a megismeréséhez, bebarangolásához.

 

A pázmándi működő vízimalmot is bemutatjuk Mesél a Térkép rovatunkban

 

Egy izgalmas és látványos bringaútvonalon Szárligettől egészen Sukoróig, a Velencei-tó partjáig tekertünk. A Gyereksarokban pedig adunk néhány ötletet a kisgyerekes családoknak, hogy a tó környékén mivel és hol köthetik le csemetéiket, ha éppen nincs strandidő.

 

A Sukoró melletti Gyapjaszsák nevű sziklát is érinti a Két Keréken rovatunkban bemutatott bringatúra

 

Gyerekekkel a Velencei-tónál anyagunkban a világ egyetlen anyaghűen megépített vármakettparkját is bemutatjuk

 

A tó nyugalmasabb részeire is ellátogattunk, megcsodáltuk a tó és a Dinnyési-fertő rejtett kincseit, az úszólápok és gémtelepek vízi birodalmát. A városi sétákat kedvelőknek ismét van egy klassz tippünk, ha éppen a Velencei-tónál járnak: irány Székesfehérvár, ahol nemcsak a történelem nagy pillanatai sűrűsödnek össze, de az utcák apró részleteire is érdemes odafigyelni, legyen az egy érdekes cégér, egy szép sarokerkély vagy egy mindig mosolygós kofaasszony.

 

Kanalasgémek és nagy kócsagok is fészkelnek a Dinnyési-fertő területén

 

Székesfehérvár belvárosa

 

E havi Körképünkben a sátrak közül szemezgettünk, a Tudástárban az aranysakálok nyomába eredtünk Somogyban. A Gasztro hasábjain ezúttal a napjainkban méltánytalanul mellőzött eperfa és gyümölcse kerül terítékre, a Zöldhullámban a római császárkor előkelőségei által is nagy becsben tartott császárgalócát ismerheted meg. 

 

A JÚLIUS-AUGUSZTUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. 

Cikkajánló