Megjelent az ősz első Turista Magazinja

Szeptemberi számunkban a bakonyi dinoszauruszok nyomába eredünk, felfedezzük Szlovákia legújabb via ferratáját és szurdoktúrát teszünk a Szádelői-völgyben.

Szerző:
TM
Fotó:
Francz Ilona
Gulyás Attila
2018. augusztus 31.

Szeptemberi számunkban a bakonyi dinoszauruszok nyomába eredünk, felfedezzük Szlovákia legújabb via ferratáját és szurdoktúrát teszünk a Szádelői-völgyben.

A Bakonyban található Iharkút egykori bauxitbányája a kétezres évek elején tudománytörténeti jelentőségű lelőhely lett, ugyanis két egyetemista itt találta meg az első hazai dinoszauruszcsontokat. E havi lapszámunkban bemutatjuk az iharkúti Jurassic Parkot.

 


Felfedeztük a magyar-szlovák határtól néhány kilométerre fekvő Szádelő völgyét, ahol vadregényes kanyon, változatos sziklaalakzatok, virágos rétek és festői kilátások vártak minket. Szintén Szlovákiában jártunk, hogy kipróbáljuk a legújabb via ferratát, ami akár családi célpontként is felkerülhet a bakancslistára. Bringás rovatunk megint csak külföldi helyszínnel jelentkezik: Dél-Tiroltól a Piave folyóig tekertünk a Dolomitok-vasút nyomában.

 


Most a szuhafői toronypárosból csodáltuk meg a 360 fokos panorámát, amiről a Messzelátóban olvashatsz, a Hónap Turistaháza pedig az Aggtelek szélén fekvő Baradla turistaszálló és kemping lett, ami nemcsak kialakítása, de elhelyezkedése miatt is méltán zsebelheti be a piros pontokat. História rovatunkban a kenderesi Horthy-kastélyt és környékét járjuk be.

 


Olvasónk írása Szentendréről ékes példája annak, hogy a már jól ismert városokban is akadhat felfedeznivaló. Nem is beszélve arról, ha egy kevésbé „megmarketingelt” úti célt választunk, például Göncöt, Hejcét vagy Vizsolyt - a három település érdekességeiről Rejtett kincseink rovatunkban olvashatsz.

 


Sokan csak magyar Afrika-vadászként vagy „nagy oroszlánölőként” ismerik, de a kalandos utat bejárt Kittenberger Kálmán élete ennél sokkal többről szólt. Hogy miről, az a Mesél a térkép rovat hasábjain derül ki. Gasztro rovatunkban ezúttal a vadkörte, a húsos som és az erdei mályva kerül terítékre, a Zöldhullámban pedig a füves puszták rágcsálójával, az ürgével ismerkedhetsz meg.

 

A SZEPTEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK. 

Cikkajánló