Megjöttek az Atlaszból a csicsörgő csicsörkék

Ez a sárgás színű, aranyos kismadár messziről érkezett hozzánk, éles hangon csicsörög, és üde színfoltja városainknak, falvainknak. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
wikipedia
2019. április 17.

Ez a sárgás színű, aranyos kismadár messziről érkezett hozzánk, éles hangon csicsörög, és üde színfoltja városainknak, falvainknak. 

Sok más madárfajjal együtt a csicsörke is a napokban érkezett meg telelőhelyéről a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira - írja honlapján a nemzetipark-igazgatóság.

 

A csicsörke (Serinus serinus) közeli rokona a kanáriként ismert díszmadárnak, és ősei az észak-afrikai Atlasz hegység örökzöld régióiban éltek. Sajátos múltú fajról van szó, melynek terjeszkedése már évszázadokkal ezelőtt megkezdődött. Mára Európa legészakibb területeit kivéve mindenütt megtalálható.

 

 

Magyarországon biztos adatunk az 1830-as évekből van, amikor is a Dunántúlon már elterjedt költőmadárként írták le. Hosszú ideig nem lépte át a Duna vonalát, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az Alföldön, különösen Békés megyében az 1980-as évek óta tekinthető állandó költőfajnak. Lakott területek zöldövezetében, parkokban, temetőkben, fasorokon él, és különösen kedveli az örökzöld fenyőkkel, tujákkal, ciprusokkal tarkított területeket. Apró termete miatt leginkább a hangját hallhatjuk, ahogy a fa csúcsán, vagy a villamos vezetéken ülve, szárnyait rezegtetve énekel. Hangja méretéhez képest rendkívül erős, és gyakorlatilag leírhatatlanul éles csicsörgés.

 

 

Ma már nem számít itthon ritka madárnak. Évente kétszer-háromszor is költ. Elsősorban magevő, apró növények, fűfélék magjait szedegeti. Természetesen a talajon keresgélve azért rovarokat is zsákmányol.

 

Itt nézheted és hallgathatod meg, ahogy csicsörög a csicsörke.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyönyörű hóbagoly érkezett Budakeszire

Nálunk ritkán látható halászsas bukkant fel a Felső-Kiskunságban

Madárritkaságok tűntek fel a Dél-Tiszántúlon 

Cikkajánló