Megmenekül a horvát természetvédelmi paradicsom

Sikeresen harcoltak a természetvédők - leállították a dunai fejlesztéseket.

Szerző:
forrás: greenfo.hu
Fotó:
Tórizs István
2014. május 3.

Sikeresen harcoltak a természetvédők - leállították a dunai fejlesztéseket.

Leállította a horvát környezetvédelmi miniszter a dunai térségbe tervezett legnagyobb vízügyi fejlesztést a természetvédők kitartó nemzetközi tiltakozása miatt. 53 kilométer hosszan akarták a folyót megregulázni a horvát-szerb határszakaszon. Ennek a fejlesztésnek az lett volna az eredménye, hogy a horvát Kopácsi Rét , valamint Szerbia legfontosabb dunai természetvédelmi területe, a Gornje Podunavlje vízellátása is romlott volna.


"A WWF most ünnepel, mert nagy szerepünk volt abban, hogy ez az ésszerűtlen program egyelőre meghiúsult. Az egész európai természetvédelemnek komoly siker, hogy sikerült megállítani ezt a felesleges rombolást az egyik legértékesebb dunai területen” - vélekedett Gruber Tamás, a WWF Magyarország munkatársa.

 A horvát minisztérium döntése előtt több neves nemzetközi szervezet - a WWF, az EuroNatur, a Birdlife International és a Wetlands International - is tiltakozott, akárcsak más, helyi szervezetek. Több mint húszezer ember írta alá a Kopácsi rét (horvátul Kopacki Rit) védelmében írt petíciót még 2012-ben, sőt az Európai Bizottság és az Európai Parlament is tiltakozott a projekt miatt, amely ellentétes az uniós jogokkal.
 

A Kopácsi rét a ma már öt országot ölelő Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum foktozottan védett magterületében található, amely felkerült a Ramsar listára is, mint nemzetközileg is fontos vizes élőhely. A dunai medret érintő fejlesztések komolyan veszélybe sodorták volna a Duna és ártere közti sérülékeny kapcsolatot, és az újabb szabályozó művek még jobban elválasztották volna egymástól a folyót és a hozzá kapcsolódó vizesélőhelyeket. A Kopácsi réten csaknem 300 féle madár, 64 féle halfaj és legalább 50 vadmacska él. Ez a terület az egyik legfontosabb része az Unesco által is kiemelt Mura-Dráva-Duna védett térségének, amelyet Európa Amazonasaként emlegetnek. Ez a terület például a legfontosabb telelőhelye a fokozottan védett rétisasnak.
 


 

Cikkajánló