Megmenthetők a gólyák a halálos áramütéstől

Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni az oszlopfejekre épült fehérgólya-fészkeket. A munkálatokhoz természetvédelmi engedélyeztetésre van szükség.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
123rf.hu
Gulyás Attila
2017. február 3.

Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni az oszlopfejekre épült fehérgólya-fészkeket. A munkálatokhoz természetvédelmi engedélyeztetésre van szükség.

A fehér gólya az egyetlen olyan madár, amelyet már fióka korában veszélyeztet az áramütés. A mintegy 5000-5500 páros magyarországi költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt. Csak Magyarországon minden évben több ezer fehér gólya pusztul el ennek következtében.

 


A gólyák védelme egyrészt természetvédelmi kérdés, másrészt az áramellátás folyamatos biztosítása miatt a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke. A rövidzárlatok és a madarak pusztulása fészekmagasító állvány, úgynevezett „gólyakosár” kihelyezésével megelőzhető.


Mivel a fehér gólya fokozottan védett faj (természetvédelmi értéke 100 ezer forint), a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez is kötött. Az eljáró megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt, így fontos, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet. Új gólyakosarak kihelyezéséhez (mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek), nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás.

 


Fontos továbbá, hogy a természetvédelmi engedélyeztetéssel párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez üzemeltetői szakemberekre, áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van.

 

A fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.


Gyakran gallyfészkekben költ, ugyanakkor jellemző rá, hogy szívesen használ kéményeket, villanyoszlopokat is fészeképítés céljából. A 2-6 db tojáson - amelyeket április első felében rak - mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.

 

A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.

 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Láttál már gólyát hóesésben?

Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron

 

Cikkajánló