Megrongáltak egy madárbarát tanösvényt a 22. kerületben

Még két hónapot se bírtak ki épen a Bartók Béla lakótelepen kialakított tanösvény ismeretterjesztő táblái.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MME
2023. április 14.

Még két hónapot se bírtak ki épen a Bartók Béla lakótelepen kialakított tanösvény ismeretterjesztő táblái.

Nem tudni, kiknek a szemét szúrhatták a színes táblák a 22. kerület Bartók Béla lakótelepen, de nagyon valószínű, hogy vandálok műve lehetett azok megrongálása. A Madárbarát tanösvényt március elején alakította ki itt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a helyi önkormányzattal együtt a "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat keretében. A rongálás miatt a 22. kerületi önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen.

Sajnos, ahogy az MME napokban kitett posztjának képein láthatjuk, leginkább a színes ismertető táblák sínylették meg a vandálok munkáját, a kihelyezett odúkban szerencsére úgy tűnik, nem tettek kárt.

A poszt alatti kommentekben sok helyi lakos is értehető módon felháborodott az eseten, és valaki a tanösvényen kihelyezett odúk "lakói" miatt is aggódott. Az MME válaszából viszont kiderül, hogy szerencsére ezek csupán bemutató darabok, alacsonyan is vannak, így nem valószínű, hogy bármi elfoglalná ezeket az eszközöket. És tettek ki olyan helyekre is belőlük, amelyeket elvileg nehéz elérni, így a potenciális költő- és pihenőhelyek az ilyen rongálásokkal szemben védettebbek.

A környéken 60 odú, 4 nagy madáretető és 3 denevéretető is ki lett helyezve biztos helyre.

Egyébként az említett projektben 10 település is szerepel, ahol hasonló Madárbarát tanösvényt hoztak létre, amelynek célja, hogy bemutassák a madárbarát kertekben előforduló madarakat. A kihelyezett A, B, C és D odúk melletti táblákról azt tudhatjuk meg, milyen fajok költenek az adott odútípusban, de önetetőket, dúcetetőket, denevérhotelt, méhecskehotelt is helyeztek ki mindenhova, hogy ezeket is megismerhessék az erre járók.. Reméljük a többi helyen nem történik hasonló eset, és talán az is megfontolandó lenne, hogy esetleg bekamerázzák a 22. kerületi Madárbarát tanösvényt, nemcsak azért, hogy megelőzzék a jövőben az ilyen rongálást, hanem mert egy óvoda és egy iskola is van a környéken.

Cikkajánló