Ahol közelebbről is megismerheted a medvehagymát

A Vértesben és a Keszthelyi-hegységben Medvehagyma tanösvény várja a látogatókat, a Mecsekben, Orfűn pedig minden évben fesztivállal ünneplik a tavasz egyik legnépszerűbb növényét.

Szerző:
Turista Magazin
2023. március 31.

A Vértesben és a Keszthelyi-hegységben Medvehagyma tanösvény várja a látogatókat, a Mecsekben, Orfűn pedig minden évben fesztivállal ünneplik a tavasz egyik legnépszerűbb növényét.

Javában benne járunk a medvehagymaszezonban, országszerte sokfelé sétálhatunk fokhagymaillatú erdőkben. Ha nemcsak az érzékek szintjén érdekel bennünket a medvehagyma, de kirándulás és gyűjtés közben többet is szeretnénk megtudni róla, akkor érdemes ellátogatni az ország két medvehagymáról elnevezett tanösvényére, de ha egy egész hétvégét a növény bűvöletében töltenénk, ezt is megtehetjük az ország legismertebb termőhelyén, a Mecsekben.

Medvehagyma tanösvény a Vértesben

A Vérteserdő Zrt. által kialakított tanösvény a Tatabánya határában, a síkvölgyi erdőben található. A másfél kilométer hosszú, 8 állomásból áll gasztronómiai tanösvény egy könnyű terepen vezető körtúra. Az útvonal bejárása során nem csak gyűjthetjük a medvehagymát, de a tanösvény tábláin érdekességeket is megtudhatunk a növényről és jó kis receptötleteket is kaphatunk. Természetesen olvashatunk a gyűjtés szabályairól is, például arról, hogy naponta fejenként maximum 2 kg-nyi levelet gyűjthetünk, de védett területen csak az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével lehet gyűjteni.

További információkat itt találsz.

Medvehagyma tanösvény a Keszthelyi-hegységben

A Keszthelyi-hegység északi részén található Vállus egy hangulatos kis falucska. Innen indul a 15 állomásos tanösvény, amely több kisebb hurokból épül fel, amelyek önmagukban is bejárhatóak. A 13,5 km-es túra nyomvonalán a medvehagyma mellett számos más látnivaló is utunkba akad. Déli irányba a tanösvény egy kisebb kört ír le, innen érhetjük el a hegység egyik különleges látnivalóját, a Kutyatemetőt, ahol a közeli légvédelmi bázison szolgáló katonák hű társai nyugszanak. A tanösvény északnak futó ága a Szent Miklós-forrásig, míg az északnyugati ág a Láz-hegyi kilátó felé veszi az irányt.

További részleteket itt találtok.

Medvehagyma fesztivál a Mecsekben

A Nyugati-Mecsekben található Orfűn április közepén már 18. alkalommal rendezik meg a Medvehagyma fesztivált. A kétnapos rendezvényen a főszereplő mellett számos más a helyi termék is bemutatkozik. A programok több helyszínen zajlanak, többek között az Orfűi Malmokban, a medvehagymás finomságairól is ismert Muskátli Vendéglőben és az Orfű egyik legszebb részén található barlangturisztikai központban, a Mecsek Házában.

A Medvehagyma fesztivál időpontja: 2023. április 15-16.

A részletes programot hamarosan megtaláljátok a fesztivál oldalán

Cikkajánló