Mégsem halt ki a Kisalföldön az őszi füzértekercs

Utoljára 1934-ben találtak belőle a Kisalföldön, most viszont újra előbukkant, nem kevesebb, mint 216 példánnyal.

Szerző:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Fotó:
Takács Gábor
2019. szeptember 19.

Utoljára 1934-ben találtak belőle a Kisalföldön, most viszont újra előbukkant, nem kevesebb, mint 216 példánnyal.

Őszi füzértekercset hazánkban elsősorban a Zalai-dombságban, a Balaton-felvidéken és a Mezőföldön láthatunk, a Kisalföldön viszont már hosszú évtizedek óta kihaltként tartották számon. „Utolsó ismert előfordulása a Győrszentiván melletti Ujmajor volt, ahol Polgár Sándor gyűjtötte 1934-ben. Idén Schmidt Dávid botanikus találta meg egy új állományát Répceszemere mellett” - írja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

 


Egy öthektáros területen 216 őszi füzértekercset találtak, ami országos szinten is nagynak számít. A nemzetipark-igazgatóság a környező legelőket is ellenőrizni fogja, hátha máshol is megtelepedett a faj.

 


Ez a nyár végén és kora ősszel virágzó orchideaféle nagyon lassan növekszik: nyolc év kell ahhoz, hogy föld fölötti leveleket fejlesszen, és még három évre, hogy virágozzon. Ha egyáltalán virágzik, mert ez nem minden évben fordul elő, ha rosszak a körülmények, leveleket sem növeszt. Száraz, közepesen száraz réteken, tisztásokon, legelőkön, gyümölcsösökben, bozótosokban találkozhatunk vele, de elsősorban legeltetett vagy kaszált réteken. Magyarországon védett növény, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Őszi virágzás

Nyílik a Tisza-parti margitvirág Hortobágy-Halastón

Látványos virágszőnyeg a Balaton-felvidéken

Már elcsípheted a nógrádi bíborheréket

Most bont szirmot a réti iszalag a Szatmár-Beregi-síkságon

Cikkajánló