Megszámolták az országban telelő erdei fülesbaglyokat

Az országos felmérésbe a lakosság is becsatlakozott. Hazánk összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az eredményeket most összesítették.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
MME
2023. február 20.

Az országos felmérésbe a lakosság is becsatlakozott. Hazánk összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az eredményeket most összesítették.

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok 2023. évi országos lakossági felmérésének összesítése. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint a beérkező adatok alapján

Magyarország legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt az idén.

A felmérésben összesen 386 ember vett részt: a lakosságon kívül az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, valamint a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák.

Az idei felmérés egyik legsokatmondóbb következtetése a beérkezett adatok alapján a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet.

„Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatigényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2 493 750 (!) mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2022/2023-as telelési időszakban – olvasható az MME közleményében.

A környezetvédő szervezet szerint 25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege több mint 62 tonna.

A rágcsálók hatalmas mezőgazdasági károkat okoznak, és drága, környezetre is veszélyes irtószerekkel szoktak ellenük védekezni. A baglyok viszont ingyen, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el őket, ezért örvendetes, hogy ennyien vannak. A felmérésről további érdekességeket olvashatsz az Magyar Természetvédelmi és Madártani Egyesület weboldalán.

Cikkajánló